KAportal Butalini procvjetali križevi ponovno zadivili posjetitelje | Karlovački informativni web portal

Butalini procvjetali križevi ponovno zadivili posjetitelje

Povodom mjesec dana kako se Karlovac oprostio od akademskog slikara, crtača i grafičara Daniela Butale koji je preminuo u 75-oj godini života, na inicijativu rektora Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antuna Sente ml. u Galeriji „Martin Borković“ na Dubovcu otvorena je retrospektiva posljednje Butaline izložbe „Procvjetali križ“.

Poznato je da je Butala bio i značajan sakralni umjetnik te da je njegov opus na tom području velik a njegova umjetnička djela, poput križnog puta, krase crkvu svetog Josipa na Dubovcu tako da ova izložba ima i značajnu teološku i umjetničku poruku.

Likovni kritičar Milan Bešlić

– Promatrajući ponovno slike pokojnog Danijela moguće je još snažnije doživjeti i razumjeti Boga – kazao je mons. Antun Sente, rektor Svetišta.

  • – Svi oni koji su je imali prilike vidjeli izložbu prije Butaline smrti sada su je gledali na drugačiji način. Slike sada imaju i drugu poruku zbog prelaska njihovog stvaratelja u vječnost – naglasio je između ostaloga rektor Svetišta.

    Retrospektivi izložbe, osim uže rodbine, prethodila je misa zadušnica na kojoj se, kao i na otvorenju izložbe, okupilo mnogo Butalinih prijatelja. Vrlo emotivno je o Butali govorio njegov dugogodišnji prijatelj Boris Vrbanac, a nazočnima se obratio i likovni kritičar Milan Bešlić koji je zadnjih godina pratio i pisao o Butalinim umjetničkim djelima. Retrospektivu izložbe „Procvjetali križ“ otvorila je kustosica Gradskog muzeja Karlovac Irena Šegavić Čulig.

    KAportal

  • Odgovori