KAportal Iako broj nezaposlenih na HZZ-u drastično pada, zaposlenost raste puno sporijim tempom | Karlovački informativni web portal

Iako broj nezaposlenih na HZZ-u drastično pada, zaposlenost raste puno sporijim tempom

Svima je jasno da u posljednje vrijeme čak i drastičan pad broja “nezaposlenih”, odnosno prijavljenih na Hrvatski zavod za zapošljavanje, nažalost nije uzrokovan masovnim zapošljavanjem, već da iza toga stoje i brojni drugi razlozi, od različitih razloga za gubljenje prava pa do iseljavanja. Ipak, podrobniji podaci o (ne)zaposlenosti pokazuju da zaposlenih ipak ima nešto više, iako je riječ o brojkama koje nisu ni blizu smanjenju broja prijavljenih na HZZ-u.

Točan broj zaposlenih u Republici Hrvatskoj, županiji ili gradovima, gotovo je nemoguće dobiti. Možemo govoriti tek o određenim kretanjima pa je tako u veljači u Karlovačkoj županiji bez posla ostalo 318 osoba, a našlo ga je – 377. Dakako, ni ti podaci nisu potpuni, jer i među novopečenim nezaposlenim, kao i među zaposlenim, nisu svi bili prijavljeni ili se nakon što su ostali bez posla prijavili na Zavod.

U gradu Karlovcu u veljači su se na Zavod prijavile 162 osobe koje su ostale bez posla, a s druge strane sa Zavoda se zbog zaposlenja odjavila 181 osoba, odnosno na kraju proteklog mjeseca 19 je Karlovčana i Karlovčanki više u statusu zaposlenih.

U plusu su i Duga Resa, Ogulin i Ozalj. Veljača je bila najpozitivnija u Dugoj Resi, u kojoj su bez posla ostale 44 osobe, ali ih je 65 našlo zaposlenje. U Ozlju je posao izgubilo 11, a dobilo 25 osoba, a u Ogulinu su 62 osobe u veljači ostale bez posla, dok je zaposlena 71.

Slunj je jedini grad Karlovačke županije u kojem su pokazatelji i u veljači negativni – bez posla su ostale 32 osobe, a 26 je pronašlo posao.

U blagom plusu je i jedina općina koja ima ispostavu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a to je Vojnić. Tamo je tijekom veljače bez posla ostalo sedam osoba, dok je zaposlenje pronašlo njih devet.

Iako tržište rada zasigurno ne cvjeta, ipak u jednom manjem dijelu ima istine i u tome da neki biraju poslove, odnosno čekaju dobro zaposlenje, jer u odnosu na kretanja u broju zaposlenih i nezaposlenih, ponuda poslova na županijskim ispostavama HZZ-a u veljači ipak je bila veća, no nezaposleni očito za dio ponuđenih poslova nisu zainteresirani.

Tako je u Karlovcu tijekom veljače oglašeno 175 slobodnih radnih mjesta, u Dugoj Resi 50, u Ogulinu 32, u Ozlju 28, a u Slunju 19. U Vojniću su u veljači ponuđena tek tri radna mjesta.

KAportal.hr

  • Odgovori