KAportal Boljarov brzi internet: Zagrebačko poduzeće dolazi proizvoditi, škola pokreće "Tehničku gimnaziju" | Karlovački informativni web portal

Boljarov brzi internet: Zagrebačko poduzeće dolazi proizvoditi, škola pokreće “Tehničku gimnaziju”

U dugoreškoj Srednjoj školi upravo je završena prva faza građevinskih radova na uređenju Poduzetničkog inkubatora u kojeg bi već do kraja ljeta trebale useliti nove poduzetničke tvrtke, a na taj način otvorit će se i nova radna mjesta. Kompletan projekt vrijedan je 2,8 milijuna kuna i prijavljen je na natječaj Ministarstva gospodarstva za sufinanciranje.

“Napravili smo nešto novo i drukčije”

– Bez obzira na negativno ekonomsko okruženje u državi, mi smo uspjeli napraviti nešto novo i drugačije, povezali smo Srednju školu i gospodarstvo. Ovo je razvojna mjera usmjerena na unapređenje poduzetništva, jačanje zapošljivosti i konkurentnosti. Grad ne može zaposliti ljude, ali može kroz stvaranje podloge osigurati razvoj poduzetništva i na taj način poticati zapošljavanje. Upravo smo završili prvu fazu građevinskih radova na uređenju inkubatora, slijedi kabliranje, a zatim dolazi namještaj i puštanje u rad. Osnova svega je sinergija između ekologije i informatike. Stalno govorimo o društvu znanja i baš na ovaj način omogućit ćemo mladima da budu konkurentni na tržištu rada kroz školovanje, a vjerujem da ćemo na taj način doprinijeti ostanku mladih u našem gradu – istaknuo je Tomislav Boljar vršitelj dužnosti gradonačelnika prilikom današnjeg predstavljanja i obilaska novouređenih prostora te istaknuo kako Grad Duga Resa i Karlovačka županija imaju odličnu suradnju, a u projektu osim Srednje škole, surađuju i Općine Netretić, Bosiljevo, Barilović i Generalski Stol te Studio dizajn pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Prema njegovim riječima u drugoj fazi slijedi uređenje preostalog prostora i opremanje Inkubatora s najmodernijim 3D printerima i ploterima, koje će moći koristiti tvrtke u Inkubatoru, ali i iznajmiti druge zainteresirane tvrtke. Valja naglasiti kako je prostor prilagođen za kretanje i rad osobama s posebnim potrebama, odnosno kretanju u kolicima, kako bi se mogla zaposliti i naši, inače teško zapošljivi sugrađani.

Pismo namjere 15 tvrtki

– Sve ove ne bi se dogodilo da nije bilo brzog interneta. Duga Resa je na ovaj način s malim proračunom učinila više nego neke sredine s puno više sredstava. Za sada je uloženo 160 tisuća kuna, a Inkubator bi trebao vrata otvoriti najkasnije do kraja ljeta, a do početka školske godine ovdje bi trebalo raditi nekoliko tvrtki, jer imamo pisma namjere petnaestak tvrtki zainteresiranih za dolazak u Inkubator – naglasio je Boljar.

Nakon što je na sličan način zajedničkom suradnjom uspješno realiziran projekt preuređenja dijela prostora u Učeničkom domu u Dječji vrtić, sada se krenulo na stavljanje u funkciju i dijela prostora Škole gdje su nekad bile proizvodne radionice dok su se obučavali tekstilni kadrovi. Uz relativno mala ulaganja, višak kvadrata bit će stavljen u funkciju razvoja i zapošljavanja.

– Ovo je drugi zajednički projekt u kojem surađujemo s Gradom i Županijom. Imali smo višak oko 800 četvornih metara prostora koji se upotrebljavao kao skladište. Stoga smo ga odlučili prenamijeniti, jer želimo krenuti s novim programom Tehničke gimnazije, koja u Hrvatskoj postoji jedino u Varaždinu kao eksperimentalni program. Tehnička gimnazija je programom prilagođena općoj gimnaziji uz dva strana jezika i ima puno izbornih sadržaja, a kod nas obzirom da grafičke dizajnere i medijske tehničare koji se puno koriste kompjutorima i internetom, odgovaralo bi nam da to budu informatički sadržaji. Stoga je i brzi internet koji ćemo ovdje imati nasušna potreba za realizaciju ovog projekta. U suradnji s Gradom osigurani će biti materijalni, a kadrovske uvjete imamo – najavio je otvaranje novog smjera u Srednjoj školi ravnatelj Nikola Mrzljak te naglasio kako je ovo prilika da se škola još više dokaže i osnaži u novoj mreži škola.

Proizvodnja drvenih i elektronskih igračaka

Vlasnik tvrtke Nat–nat iz Zagreba, Franjo Jurković, pojasnio je kako će se ova tvrtka baviti proizvodnjom drvenih i krpenih igračaka. U Dugoj Resi su pronašli odličnu suradnju s Gradom, te planiraju prve dvije godine u Inkubatoru raditi na osmišljavanje modela i marketinškom pozicioniranju, a kasnije je plan proširiti proizvodnju.

– U prvoj fazi uzet ćemo 1-2 stolara i jednog strojara, te osobu za šivanje krpenih igračaka. Radit ćemo s drvetom lipe koja je najpogodnija za dječje igračke. Trend u Europi je rast drvenih i elektronskih igračaka, tako da u drugoj fazi planiramo raditi i elektronske igračke – kazao je Jurković dodajući kako je cilj stvoriti kompletan hrvatski proizvod od sirovine do izrade.

KAportal.hr

  • Odgovori