KAportal Bogomolja u Bogovolji: Otvorena prva džamija u Karlovačkoj županiji, četvrta u Hrvatskoj - stotine muslimana i brojni gosti na otvorenju | Karlovački informativni web portal

Bogomolja u Bogovolji: Otvorena prva džamija u Karlovačkoj županiji, četvrta u Hrvatskoj – stotine muslimana i brojni gosti na otvorenju

Karlovačka županija od danas ima džamiju. Pri takav vjerski objekt na našem području svečano je danas otvoren u Bogovolji na području općine Cetingrad, te je uz onaj u Gunji, Zagrebu i Rijeci, četvrti takav u Hrvatskoj. Ranije je tu sagrađen mesdžid, objekt koji je korišten za molitvu, a gradnjom 15-metarskog minareta (tornja), izrastao ju džamiju. Kompleks na 350 kvadrata osim molitvenog prostora ima učionicu za vjeronauk, te ured i stan za efendiju. Svečanosti je prethodilo otvorenje gasulhane u Širokoj Rijeci, odnono specijalizirane mrtvačnice za pripremu sahrane preminulih muslimana.

Čestitke dva Damira

– Želim poslati poruku da se u Hrvatskoj živi, a ne suživa, mi živimo život, termin suživot smo prevazišli. 1180 šehida, muslimana koji su poginuli za ovu državu, obvezuje mene kao muftiju i sve imame da gradimo društvo po mjeri svih njezinih građana, bez obzira na vjeru, naciju, porijeklo, boju kože, spol. Mi to moramo ako želimo opravdati krv svih koji su svoje živote utkali na oltar ove domovine. Vrlo je važno kada to razumiju vjerski i politički čimbenici ovoga društva, a sudeći po ovom današnjem skupu, to razumijemo vrlo kvalitetno – rekao Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj.

 • – Izuzetna mi je čast uz Almira ef. Šabića biti domaćin ove velike svečanosti koje u Hrvatskoj nisu česte, možda desetljećima jedna od druge. Ponosan sam imam ovog Medžlisa i ponosan na one koji su činili sve kako bi ova džamija danas ugledala svjetlo dana – kazao je glavni imam karlovačkog Medžlisa Admir ef. Muhić.

  Karlovački gradonačelnik Damir Mandić kazao je da oduševljenje i ponos efendije Muhića osjećaju svi članovi islamske zajednice, ali da to oduševljenje prelazi na sve ostale, zaželjevši da džamija bude mjesto dobra, molitve, ali i mjesto kulture i svakodnevnog života.

  Bog cijeni radost

  – Toliko je malo trenutaka u ljudskom životu, pa čak i u islamskim zemljama da ljudi mogu svjedočiti izgradnju džamije, tako da je potreban i vremenski odmak za vas muslimane da shvatite koliko je ovo velik događaj, potreban je mir da se shvati u ovim brzim vremenim što se ovdje stvarno događa. Prirodna je vaša sreća i radost, a još više će se možda kod Boga cijeniti sreća i radost nas kršćana ako je istinska i proizlazi iz čistog srca. Jutros sam bio na svetoj misi na kojoj je Isus govorio o prijateljstvu i rekao je: “Niste više sluge nego prijatelji”. A kako ja nedjeljom ne idem nigdje, prirodno je da sam danas ovdje s vama i osjećam ovo kao vlastiti prostor – poručio je župan Damir Jelić.

  Osim karlovačkog gradonačelnika i župana na svečanosti su bili gradonačelnici i načelnici brojnih gradova i općina iz Hrvatske i BiH, veleposlanici Irana, Turske i Indonezije, te predstavnici Katoličke, odnosno Pravoslavne crkve.

  KAportal.hr

 • Odgovori