KAportal Blagdani se lako mogu pretvoriti u noćnu moru - najbolje uputstvo za korištenje pirotehnike je uopće je ne koristiti! | Karlovački informativni web portal

Blagdani se lako mogu pretvoriti u noćnu moru – najbolje uputstvo za korištenje pirotehnike je uopće je ne koristiti!

foto ilustracija

Blagdani se mogu pretvoriti u noćnu moru ako se upotreba pirotheničkih sredstava otme kontroli a u najgorem slučaju dovede i do težeg ozljeđivanja što nažalost nije toliko rijetko.

U policiji ponovo upozoravaju da je u tijeku akcija „Mir i dobro“ u sklopu koje se provode pojačane mjere nadzora u cilju zaštite svih građana.

– Treba podsjetiti da uporabu pirotehničkih sredstava uvijek prati visok rizik ozljeđivanja i kršenja zakona. Iako su za nepridržavanje uputa o nabavci i rukovanju pirotehničkim sredstvima predviđene novčane kazne, najveća kazna ipak je neočekivani tragični scenarij kao posljedica uporabe različitih pirotehničkih proizvoda – ozljeđivanje. Svakako valja imati na umu da osobnim primjerom pokazujemo djeci, a i odraslima, kako pirotehnička sredstva nisu igračke nego opasno sredstvo „zabave“ koje, osim mogućnosti ozljeđivanja sebe i drugih, uznemiruje druge ljude, životinje, zagađuje i uništava okoliš, kažu u policiji.

  • Kako navode, ukoliko se građani već odluče za njihovu kupnju, treba koristiti pirotehnička sredstva isključivo u skladu s uputama, a roditelji bi morali biti odgovorni i ne kupovati i poklanjati djeci nešto od čega bi djeca mogla stradati. Podsjećamo da djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava.

    Najbolja preventiva jest nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drugačije – ljepše, ugodnije i svečanije!

    POGLEDAJTE VIDEO I PROČITAJTE BROŠURU

    KAportal.hr

  • Odgovori