KAportal Bivši učenici traže da karlovačka Gimnazija nosi ime najpoznatijeg među njima - Nikole Tesle | Karlovački informativni web portal

Bivši učenici traže da karlovačka Gimnazija nosi ime najpoznatijeg među njima – Nikole Tesle

gimnazija_2 Kako se pred kulturnom javnošću Hrvatske i svijeta više ne bi stidjeli, mi, bivši maturanti karlovačke gimnazije, predlažemo Županijskoj skupštini Karlovačke županije da se kao prvi i najvažniji korak u boljem vrednovanju genijalnog izumitelja, u povodu 250. godišnjice osnutka i 160. obljetnice njegova rođenja, Gimnazija Karlovac preimenuje u Gimnaziju Nikole Tesle, stoji u peticiji kojom se 83 bivša maturanta Gimnazije, istaknuti karlovački intelektualci, zalažu da ova  škola ponese ime svog najpoznatijeg učenika.

Nikola Tesla ju je pohađao tri godine i u njoj 1873. maturirao. Da je to učinio u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta, navode potpisnici, osim što bi ta škola nosila njegovo ime, ispred nje bi bio i njegov spomenik.

– Teslini spomenici nalaze se u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj, Mađarskoj, SAD-u i Kanadi, ali i u zemljama u kojima Tesla nikada nije bio, kao i što njegovo ime nose i škole koje nije pohađao. Ako postoji grad koji ima više prava slaviti Teslu, onda je to naš grad. Slaveći Teslu, ispunjavamo dug prema čovjekukoji je zadužio svijet, pa prema tome i Karlovac i Hrvatsku. Na taj način podižemo ugled škole i graa u kojem se školovao, u kojem je maturirao i iz kojeg se otisnuo u svijet. Razumije se da istovremeno podižemo ugled zemlje koja ga je iznjedrila i koju je nazivao svojom domovinom. Koliko su to neiskorištene mogućnosti za turizam, ne treba niti spominjati, navodi se, između ostalog, u peticiji.

 • Bit će poslana na razmatranje i očitovanje Županijskoj skupštini Karlovačke županije, kao i na očitovanje gradonačelniku Damiru Jeliću i ravnatelju Gimnazije Karlovac Damiru Mandiću.

  KAportal.hr

   

 • 4 komentara

  1. Kaj je važno kaj je taj čudak bil srb?

   Meni je bitnije kaj on nikad ni delal sa rukami u štali ili na njivi, sam se je z nekim aparatima zabavlal.

   I kaj bu vam ta struja, kak to već zovete kaj je on izumil??

   To vas more samo ubiti, te kresne dok si rekel kekec.

   Bolje nazovimo gimnaziju po Juri Matuleku, našem domačem čoveku s Dubovca.

   On je prvi u našem kraju đubar rogljama razbaceval, do tad su naši ljudi to delali z rukami.

   • Omnes Videntes de Dubovac

    Nekima je put Dubowatz grofova do cobana urbanih uistinu kratak, mozda bi bili veseliji kad bi samo tipkali ko cobani negoli smisljali nove govorne fraze aludirajuci na alt volksdeutch inspiriranu kalrstadt kajkavstinu gubeci u njoj ikakvu spontanost i zvuceci kao Jadranka Kosor dok prica po Engleski

  2. 1. Ideja nije sama po sebi loša.

   2. Zanima me postoji li neka mogućnost, ikakva, barem malena, da se pokrene neka inicijativa u kojoj nitko neće širiti negativu? I lupetati o stidu i sličnim glupostima? Koliko znam Tesla je išao u četiri škole – osnovnu, dvije gimnazije i jedan fakultet i niti jedno od toga se ne zove njegovim imenom. Čemu drame? Zašto netko ne može jednostavno predložiti jednu dobru ideju bez da drami, kuka i koristi to za sitne političke obračune?

   3. Tesla u Karlovcu:
   – ima ulicu
   – ima spomen ploču na gimnaziji
   – ima Teslin kabinet u gimnaziji
   – ima projekt u nastanku Centra “Nikola Tesla”
   – ima Tesla Radio Festival
   – ima odnedavno i Zakladu “Nikola Tesla”
   – ima i još projekata vezanih uz Teslu koje provode udruge

   Odličan tekst: http://aktivirajkarlovac.net/2016/09/loncu-poklopac-zaklada-tesla-presuceni-dogadaj-tjedna/

   Dodatak u maniri desničara, dok odzvanjaju Thompsonovi stihovi: Vidim podosta postarijih potpisnika. Primjećujem da se nisu sramili dok se gimnazija zvala po ipak nešto malo malkice manje poznatom znanstveniku Ivanu Ribaru. Niti pisali peticije. Nije problem. Ali bi bilo pristojno da onda sada svoj prijedlog predstave na pošten način, bez first world problems dramatike. Čuj oni se stide pred svijetom. Drama. Možda bi bez te već i Bogu i Vragu i Stephenu Hawkingu naporne i deplasirane drame bilo 830, a ne 83 potpisa na peticiji.

   Ali da i pohvalim nešto – ovog puta barem nema sulude ideje da je to zato jer je Srbin. Valjda im je (ipak su intelektualci, ne) sinulo da su od gore navedenih točaka gotovo sve provedene u Hrvatskoj, a one rijetke koje potiču iz Jugoslavije, kao npr. spomen-ploča, je napravila Matica hrvatska.

   I prijedlog za kraj – umjesto dramoleta, stavite spomen ploču Martinu Sekuliću na Gimnaziju.To će biti i zaista korisno.

  3. A jel Tesla bio u HDZSDPy nije, e onda će ova ideja teško proći.

  Odgovori