KAportal Biskup dr. Ivan Šaško: S posebnom pozornošću gledamo prema paraolimpizmu | Karlovački informativni web portal

Biskup dr. Ivan Šaško: S posebnom pozornošću gledamo prema paraolimpizmu

Dragocjeni su nam životi olimpijaca i sportaša koji s nama dijele molitvu i pokazuju da tjelesna ograničenja nisu razlog za nemir i nezadovoljstvo – propovijedao je sportašima pomoćni biskup zagrebački.

Hrvatska stolnoteniska reprezentacija koja se večer prije vratila iz Crne Gore gdje su sudjelovali na međunarodnom stolnoteniskom turniru osoba s invaliditetom te postigli do sada svoj najveći međunarodni uspjeh u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, sudjelovala je u sportskom programu koji je održan u atriju župne crkve Presvetoga Srca Isusova u karlovačkom Novom centru a prije svete Mise zahvalnice za sportaše grada Karlovca i Karlovačke županije koju je predvodio dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u koncelebraciji s preč. Draženom Karačićem, župnikom i dekanom Karlovačkog dekanata, mons. Ferdinandom Vražićem, župnim vikarom vlč. Filipom Pavlovićem i t.đ. Marijanom Spehnjakom.

Prigodnu propovijed biskup dr. Šaško posvetio je sportašima s invaliditetom ili kako je kazao:

 • – Ne volim kada se ljude naziva ‘osobama s invaliditetom’ , kao da bi u nečemu bili nevrijedni ili manje vrijedni. U današnjim smo susretima otkrili njihovu veću vrijednost i zato bih ih rado umjesto ‘s invaliditetom’ zvao ‘osobama s konvaliditetom’.

  Na jedinstven je način u svojoj homiliji Biskup povezao sport, stolni tenis, s vjerom kazavši kako postoje razni stolovi te da smo u životu pred stolovima koji donose tugu i koji nas raduju.

  – Nakon susreta kraj stolnoteniskog stola, došli smo za stol Božje riječi i njegove gozbe, na kojemu se nalaze sve naše radosti i muke, na kojemu dijelimo ljudskost i božanski dar vječnosti. Zahvaljujemo i molimo za sportaše u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, predstavljene ovdje po raznim dužnosnicima i po članovima saveza i klubova. Preporučujemo ih milosti Presvetoga Srca i zagovoru svetoga Josipa – propovijedao je biskup dr. Ivan Šaško i nastavio – Znam da u svojim nastojanjima i natjecanjima često molite sami, ali ovdje smo da bismo molili zajedno, jedni za druge. To je nova razina koja ne gleda samo svoje uspjehe nego i dobro drugih. U tom dobru s posebnom pozornošću gledamo prema paraolimpizmu, odnosno prema sportašima koji su nam darovali svoju prisutnost i pokazali svoje umijeće.

  Naglasio je kako su Apostolove riječi pune poniznosti i evanđeoske mudrosti koje vrijede i za sportaše kojima je potreban mir jer je mir preduvjet svakog dobrog ploda.

  – Nema ni radosti igre niti rezultata ako smo u sebi nemirni – rekao je dr. Šaško.

  Biskup je pokazao i zavidno znanje o sportu rekavši kako su neki podatci iz sporta zadivljujući:

  – Sjetimo se da najbrži trkač na 100 metara u jednoj sekundi svlada 12,19 metara, da između 50 i 80 metara trči brzinom od 44 km na sat, da mu je najduži korak 2,95 metara, da mu je brzina startne reakcije 0,165 sekundi…

  Pred tim se činjenicama treba diviti, biti malodušan i odustati ili radovati se tim uspjesima i shvatiti ih kao poticaj da se učini više od dosadašnjih uspjeha.

  – Zato su nam dragocjeni životi olimpijaca i sportaša koji s nama dijele molitvu i pokazuju da tjelesna ograničenja nisu razlog za nemir i nezadovoljstvo. Bolje je koristiti ono što imamo i biti radostan, nego besplodno čeznuti za onim što nemamo i trajno biti tužan – propovijedao je biskup dr. Ivan Šaško sportašima i svim ostalim vjernicima koji su ispunili crkvu Presvetog Srca Isusova, a najbrojniji su bili nogometaši Karlovca, polaznici Rukometne škole Karlovac, igračice novoosnovanog ŽNK Karlovac, članovi TKD Karlovac i AK Karlovac i mnogi drugi.

  Ovogodišnja je sveta Misa zahvalnica bila je posvećena i proslavi 330. obljetnice kako je Hrvatski sabor proglasio sv. Josipa zaštitnikom Domovine.

  Osim desetak hrvatskih reprezentativaca u sportskom dijelu nastupili su i najuspješniji stolnotenisači s invaliditetom iz Karlovačke županiji, Davor Joha i Marin Bosiljevac, koje je na sportski dio susreta doveo glavni sudac svih stolnoteniskih mečeva Juraj Škrtić, najistaknutiji županijski dužnosnik sportaša s invaliditetom.

  Odigrano je devet mečeva, pojedinačno i u paru, a najveće zanimanje pobudili su susreti koje su odigrali u mješovitom paru ili pojedinačno stolnotenisači s invaliditetom s Biskupom i predsjednikom KŠZ Želimirom Feitlom. U svojevrsnom finalnom dvoboju tih sportskih susreta, biskup Šaško i g. Feitl, odigrali su međusobni meč a pobjednik tog susreta neka ostane mala tajna s obzirom da je cijeli sportsko – stolnoteniski susret koji je prethodio svetoj Misi zahvalnici protekao pod sportskim geslom „važno je nastupiti“.

  – Ovo je susret sportaša gdje nastojimo okupiti sve sportaše. Već smo obuhvatili niz sportova, pogotovo onih koji su dominantni u Karlovcu, jer ovo je grad sporta. Ovaj put ovdje su osobe s invaliditetom, koje ostvaruju zavidne rezultate, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan granica naše zemlje. Svetom Misom zahvalnicom zahvaljujemo za sve ono što smo kroz godinu dobili, bilo kroz sport, bilo kroz obitelj – kazao je t. đ. Marijan Spehnjak.

  Organizator sedmog po redu sportsko – duhovnog programa u Karlovcu (16. svibnja 2017.) bio je Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije – Odjel sporta, uz potporu Karlovačke športske zajednice, a domaćin župnik Župe preč. Dražen Karačić.

  KAŠonline

 • Odgovori