KAportal Berba grožđa u dugoreškom kraju - zahtjevna godina koja je tražila puno truda i znanja, ali i dala odličan urod | Karlovački informativni web portal

Berba grožđa u dugoreškom kraju – zahtjevna godina koja je tražila puno truda i znanja, ali i dala odličan urod

Ova godina što se tiče vinograda bila je vrlo zahtjevna, ali za one koji su se dobro i navrijeme pobrinuli za svoje vinograde, donijela je izdašnu berbu i kvalitetno grožđe doznajemo od Vlade Grčića predsjednika dugoreške Udruge vinara, vinogradara i voćara.

Na dugoreškom području rane sorte grožđa poput chardonnaya i muškata već su pobrane prije nekoliko dana, a tijekom ovog tjedna i vikenda vinogradari će pobrati graševinu i ostale kasnije sorte. Kod nekih berba je prosječna, a kod nekih izuzetno dobra ovisno o tome kako je tko uspio u zaštiti vinograda i na kojem su položaju vinogradi. Ova godina je obzirom na vremenske prilike i jako puno kiše bila vrlo zahtjevna što se tiče njege i zaštite. Bolesti su bile vrlo obimne i vinogradu se valjalo stvarno maksimalno posvetiti – kaže Vlado Grčić te dodaje kako prema informacijama od vinogradara ipak očekuje vrlo kvalitetno grožđe, a onda naravno i odlična vina.

Dugoreška Udruga vinara djeluje punih dvadeset godina, a puno truda uloženo je u edukacije vinogradara i vinara. Tijekom proteklih godina članovi su svladali znanja o potrebnim radnjama u zaštiti svojih nasada te sad mnogi imaju odličnu berbu.

  • Vrlo sam zadovoljan ovogodišnjim urodom, grožđe je odlično, slador je kod chardonnaya bio 18 još prije osam dana, a bobice su pune, jer je bilo puno kiše. Godina je tražila puno rada i njege, ali isplatilo se – kaže jedan od dugoreških vinara Mario Biršić koji će kao i drugi članovi Udruge, sad uložiti puno truda kako bi odnjegovao što bolje vino i pripremio se za izložbu vina, koju svake godine u proljeće organizira dugoreška Udruga vinara.

    KAportal.hr

  • Odgovori