KAportal Benčić skeptičan prema povjerenstvu za ublažavanje posljedica HE Lešće, Jelić: 'Ajmo sanirati što se sanirati da i ne dajmo na ostale rijeke | Karlovački informativni web portal

Benčić skeptičan prema povjerenstvu za ublažavanje posljedica HE Lešće, Jelić: ‘Ajmo sanirati što se sanirati da i ne dajmo na ostale rijeke

HE Lešće

– Poučeni ovim iskustvima: ‘ajmo sanirati što se sanirati da i ne dajmo na ostale rijeke. Možemo o Kupi diskutirati koja je ravničarska od Karlovca pa nizvodno, zaključio je župan Damir Jelić na današnjem Aktualcu, nakon podužeg odgovora na pitanje Josipa Benčića (SDP) o sporazumu za ublažavanje posljedica HE Lešće na rijeku Dobru i povjerenstva koje je u tu svrhu osnovano.

Prva je, odgovarajući mu, dožupanica Martina Furdek Hajdin izjavila kako su svjesni da rijeke nisu kao što su bile kao nekada i zato je ta tema aktualizirana na državnoj razini, da nisu zadovoljni ovom situacijom i žele da se promijeni na bolje. O tome se raspravljalo i na karlovačkoj sjednici Vlade u prosincu 2018., a potom i formirano povjerenstvo u kojem su predstavnici HEP-a, vlasnika i investitora HE Lešće, Hrvatskih voda koje upravljaju rijekama i Karlovačke županije.

– Nakon ljetošnjeg zablaćenje Mrežnice i dijela Korane, detektirano je da postoje i drugi faktori koji su mogli dovesti do zamuljenja, eksploatacija šuma, što javnih, što privatnih, razmišljalo se i o uključenju MORH-a zbog vježbi koje netom prije bile na poligonu Eugen Kvaternik. Ne želimo da se bilo što od toga ponovi. Što će se dogoditi nizvodno od HE Lešće, teško je ovako odgovoriti. Nekad je bilo zamišljeno da se izgradi još par manjih HE kako bi val koji se dešava kompenzirale. Da li danas inzistirati na takvom rješenju, obzirom da svi zaziremo od bilo koje nove hidroenergetske građevine na toj rijeci, u ovom trenutku nemamo odgovor ni mi, ni HEP, ni Hrvatske vode. Ali, da se neki zahvati moraju dogoditi da se taj val ublaži pa moguće i drugačiji režim rada HE – o tom po tom. Upravo kroz taj rad moramo doći do zaključaka; smisao ovog tijela je da se donesu zaključci, kazala je Furdek Hajdin.

 • Benčić je, pojašnjavajući zašto je nezadovoljan odgovorom, kazao da je onaj tko je odlučio da se HE gradi na Dobri jako pogriješio, a da se oni koji to pokušavaju sanirati, ponašaju kao piromani koji su zapalili šumu, a onda trče gasiti ju.

  – Svi znamo da rijeke nisu kao nekada. Bojim se da, kao i obično, kad nešto ne možeš riješiti, osnivaš tim. To će biti najobičniji prodavači magle, utvrditi će da nitko nije kriv, ‘ajmo još 4-5 elektrana napraviti… Jer, netko je rekao predsjednici Vlade: ‘ajde samo dođite, imamo mi još rijeka. Pa zašto jurišamo na rijeke, po njima smo poznati?, pitao je Benčić, ne obazirući se na upozorenja predsjednika Skupštine Ivana Vučića da nema replike na odgovore i da mu oduzima riječ, a onda mu i poručivši neka pozove stražu da ga iznesu.

  Nije zvana, ali je na njegovo pitanje odgovorio i Jelić, kazavši da je odluka Vlade o HE Lešće za njega referentna točka kada spaja tijela koja igraju badminton: Šume na Ceste, Ceste na Vode itd.

  – To je naša administracija, nešto je o njoj i EK izrekla. Divni ljudi, s jedne strane, kad dva brata za stol, zapinje, ne ide, različiti pogledi na istu stvar. Da ćete 3,4 državne institucije uglazbiti i još da bi netko priznao krivnju – to stvarno moraš biti entuzijast na entu da vjeruješ da će nešto izaći iz toga! Onda pribjegavaš sjednici Vlade, da ti snaga premijera da mogućnost da nešto krene. Je li sad bolje nego prije? Nije. Ali prije ništa nije bilo i odgovoran nitko nije bio. Sad imamo sjednicu Vlade i jedno povjerenstvo u kojem je predstavnik naše županije kako bi držao ritam. Što će se iz toga izroditi? Možda nešto hoće. Iz onog prije? Ništa. ‘Ajmo biti objektivni pa reći: Čekaj, počela je utakmica, gol još nismo zabili. Ono prije – za nas utakmica i nije bila, neki drugi su je igrali. Ako ne vidite u tome progres, onda ja stajem i ne kanim više plemizirati. Bojite se. Normalno. Upitnik je što će iz toga izići. Jer su mnoge stvari do sad abnormalne bile. Mi se jasno određujemo: gdje je sedra, nema MHE! Što se tiče izgradnje novih: u postojećem projektu Lešća, dvije ispod su bile koje se paralelno morale graditi. Tada bi ovaj projekt bio bolji. Koliko, ne mogu diskutirati. Da li ga je uopće trebalo? Intimno: nije. Apsolutno nije. Nisam sudjelovao u u tim procesima. A da sam i sudjelovao, tko zna, možda bih promašio, ispričao je Jelić i zaključio da sad treba sanirati što se sanirati da i ne dati na ostale rijeke.

  KAportal.hr

 • 2 komentara

  1. ” Jer, netko je rekao predsjednici Vlade: ‘ajde samo dođite, imamo mi još rijeka.” Taj netko je onaj koji ti danas oduzima riječ. Ne vjeruješ evo ti pa čitaj. To je čedo vječnog Pročelnika mmaradina a ON je samo klimao glavom a kuži se u to ko Črna Mare u krivi ćurac. O, jadne oporbe ali hebi ga 250 00 kun u žepeku danas za grincajg je bolje nego ništa. Nema se tu što sanirati nego jednu turbinu staviti van pogona i napraviti režim rada sukladno prosječnom protoku rijeke Dobre a to je taman za rad jedne turbine. Ja nisam kriv reče govornik a eto hebi ga falili smo i što sad, nikom ništa imamo povjerenstvo koje će par godina mlatiti praznu slamu. Zamućenje rijeke Mrežnice ajd ne izmišljajte MORH i vježbe na vojnom poligonu. Jezero je puno mulja od zemlje koja je saprana sa bivših obala rijeke. Kroz vrtače i ponore jer je vodostaj za 40 metara viši kod većeg pritoka akumulacija se prazni i dio vode završava u Mrežnici. Najbolje je rješenje napraviti rupetinu u dnu HE Lešće i pustiti vodu da ima normalni protok a od HE Leše napraviti Bungee jumping. Otvoriti firmu i staviti Brkicu za diretora. Mislim da HE Lešće daje 0.7 % el energije od potreba RH. A gdje je 5 milja eurića koje su zamračene na izgradnji HE? Nisu li ono prije dvije godine praznili cijelu akumulaciju i upumpavali beton u krške rupetine?

  2. Znači, stvar ste do kraja zahebali, pa hajdemo spasit što se spasit može. Ali napravili ste već ogromnu štetu, nauštrb flore i faune svih rijeka, a o klizištima i ostalim stvarima da i ne pričam. Uplitanje MORH-a u ovu priču stvarno je bespotrebno, a što se tiče Kupe i nju ste uništili. Kako, vrlo jednostavno, jer ispuštanjem vode kroz branu dolazi hladni val, koji hladi Kupu, tako da se riba ne mrijesti dok voda ne bude određene temperatue. Tako dolazi do polakog uništavanja ribolovnog fonda koji je samo vrh ledene sante vaših bisernih odluka. I pročitajte Juričin komentar i sve će vam biti jasno. Na kraju krajeva, dolazimo do one dobro poznate teze : Podobnosst, a ne stručnost.

  Odgovori