KAportal Afera "paketići": Nakon što je privatnom vrtiću nosila poklone za siromašne, Nada Murganić ovako pokušala obraniti još jedan gaf | Karlovački informativni web portal

Afera “paketići”: Nakon što je privatnom vrtiću nosila poklone za siromašne, Nada Murganić ovako pokušala obraniti još jedan gaf

foto ilustracija – arhiva KAportala

Ministarstvo Nade Murganić oglasilo se priopćenjem medijima nakon što je jučer posjetila privatni katolički vrtić u zagrebačkom naselju Kruge te im povodom Svetog Nikole donirala paketiće na kojima je pisalo da su za siromašne, što je izazvalo bijes javnosti.

“Imamo fondove za poklone. Školi smo nosili slatkiše, bojanke, knjige. Stavimo oznake tih naših fondova. Mislimo da te fondove najbolje namjenski prezentiramo.

Taj novac ima namjeru promidžbe i nije uzet iz novca za humanitarnu pomoć ili iz socijalnih programa”, poručila je Murganić.

 • Reakciju njenog ministarstva prenosimo u cijelosti:

  ‘Raspisali smo više natječaja’

  “Sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Fonda europske pomoći za najpotrebitije dodjeljuju se putem javnih natječaja na koje se mogu prijaviti ustanove, civilni sektor, jedinice lokalne i područne (regionalne samouprave)  te drugi prihvatljivi prijavitelji koji kroz svoje projekte usmjeravaju sredstva prema različitim ciljanim skupinama.

  Vezano uz sredstva iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u tekućoj godini raspisalo natječaje na koje se prijavljuju isključivo registrirane humanitarne organizacije koje će najranjivijim skupinama društva raspoređivati hranu i ostalu materijalnu pomoć. U tijeku je i Natječaj kroz koji se sufinancira školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva.

  U svrhu upravljanja sredstvima iz navedenih fondova, Ministarstvo kroz tehničku pomoć raspolaže sredstvima koja se koriste za promoviranje programa, oglašavanje u javnim medijima i osiguravanje vidljivosti obvezatno prema unaprijed određenim pravilima provođenja svih fondova Europske unije. Sredstva namijenjena u ovu svrhu ne mogu se potrošiti u druge namjene.

  Poziv predstavnicima Ministarstva da se pridruže proslavi blagdana Sv. Nikole u Javnoj ustanovi dječjem vrtiću Blažena Hozana, iskorišten je kako bi se sredstva namijenjena promociji ovih fondova iskoristila na način da se, umjesto plaćenoga oglašavanja u medijima, potrebitim obiteljima uruče slatkiši, školski pribor i higijenske potrepštine za njihove najmlađe članove.

  Poštujući načela Fonda europske pomoći za najpotrebitije o nediskriminiranju i stvaranju razlike među djecom prigodni materijali uručeni su djelatnicima dječjeg vrtića kako bi ih oni raspodijelili najpotrebitijim obiteljima. Svim polaznicima dječjeg vrtića podijeljeni su darovi koje je za njih pripremio dječji vrtić, a ne Ministarstvo.

  ‘Dio djece vrtić ne plaća’

  Dječji vrtić Blažena Hozana je javna ustanova koja usluge pruža temeljem ugovora o sufinanciranju s Gradom Zagrebom te ga polaze djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a cijena je utvrđena prema prihodovnom cenzusu roditelja. Određeni broj djece vrtić pohađa besplatno.

  Jedna pozitivna gesta Ministarstva i pokušaj da se sredstva namijenjena isključivo promociji ovih programa iskoriste tamo gdje je to najpotrebnije, u konačnici je pogrešno dovela do negativnog publiciteta i pretenciozne tvrdnje o trošenju sredstava namijenjenih najpotrebitijim skupinama društva na djecu čiji roditelji nisu slabijeg imovinskog stanja”.

  ‘Slatkiši su nabavljeni iz sredstava namijenjenih za oglašavanje’

  Promotivni materijali u obliku slatkiša, školskog pribora i higijenskih potrepština nabavljeni su iz sredstava dodijeljenih Ministarstvu za potrebe promocije i javnog oglašavanja, a ne iz sredstava  namijenjenih humanitarnim organizacijama koje kroz svoje projekte financirane iz Europskog fonda za najpotrebitije raspodjeljuju hranu i osnovnu materijalnu pomoć najranjivijim skupinama stanovništva. Ministarstvo nije direktno uključeno niti u nabavu niti u raspodjelu hrane i humanitarne pomoći.

  Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

  Panenić: Netko mora odgovarati zbog “afere paketići”

  Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić zatražio je u četvrtak da netko odgovara zbog afere paketića za siromašnu djecu, koji su završili u privatnom dječjem vrtiću.

  “Osobno me pogodila dodjela paketića u vrtiću iz Fonda za najpotrebitiju djecu. Jedna televizija to otkrije slučajno, ispadne nova afera, a minstrica pobjegne. Što ti paketi tamo rade i kome su dodjeljeni”, pitao se Panenić nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

  “Zna se za koga je Fond za pomoć najpotrebitijima. O tome se netko mora očitovati i za to odgovarati”, poručio je.

  Paketići namijenjeni siromašnoj djeci podijeljeni su u srijedu djeci u zagrebačkom privatnom katoličkom vrtiću.

  Maras o ‘aferi paketići’: ‘Ministrica Murganić je morala prepustiti to da sustav nadzire’

  “Ovakve akcije bi trebale biti kontrolirane, ne može se to ‘outsourceati’ preko privatnih vrtića, imamo sustav socijale, supruga mi je socijalna radnica i znam kako to ide i kako se pruža pomoć onima kojima je pomoć najpotrebitija. Ministrica Murganić je morala prepustiti to da sustav nadzire, a osoba koja je odgovorna u ministarstvu bi se morala se ispričati, ako ne i snositi sankcije”, poručio je SDP-ovac Gordan Maras.

  Vijesti.rtl.hr

 • Odgovori