KAportal 7 DANA NA 4 RIJEKE: Uređenje atletskog na Foginovom kupalištu dobar je početak za vraćanje "kraljici"oduzeto | Karlovački informativni web portal

7 DANA NA 4 RIJEKE: Uređenje atletskog na Foginovom kupalištu dobar je početak za vraćanje “kraljici”oduzeto

Uspjeh što ga je nedavno postigla štafeta AK Karlovac na pomalo neobičnoj štafetnoj dionici dugoj 4.000 metara na PH zapravo je još jedan u nizu Guinnessovih rekorda kojima se mogu u posljednje vrijeme podičiti članovi tog slavnog karlovačkog kluba. Riječ je o seniorskoj štafeti 1200 + 400 + 800 + 1600 metara, za koju su trčali Bruno Belčić, Hrvoje Neralić, Marko Krivačić i Ivan Katić. U konkurenciji 8 štafeta karlovačka je vodila borbu za 2. mjesto i u finišu osigurala srebrna odličja. AK Karlovac su na ovom natjecanju predstavljale još dvije štafete – muška seniorska štafeta 4 x 200 metara (Patrik Rački, Hrvoje Neralić, Marko Krivačić i Ivan Jakovljević) zauzela je 6. mjesto u konkurenciji 12 štafeta, dok je štafeta mlađih kadetkinja na 100+200+300+400 metara bila vrlo dobra 5. u konkurenciji 14 štafeta, a trčale su Mia Marija Jurinjak, Nera Malović, Irina Vidiček-Ljubojević i Lea Novković.

Dobra je vijest i da tvrtka Mladost koja skrbi o kapitalnim sportskim objektima u gradu Karlovcu uređuje staru atletsku stazu na Foginovom kupalištu. Legendarnu atletsku stazu koja je u povijesti karlovačke atletike iznjedrila dva olimpijca, svjetsku rekorderku i još niz državnih rekordera i reprezentativaca Hrvatske i bivše države. Nažalost, već desetljećima tamo ne izrastaju olimpijci a rezultati koje danas na toj dotrajaloj atletskoj stazi sa zemljanom podlogom, koju je već odavno vrijeme pregazilo, postižu karlovački atletičari ravni su već spomenutim Guinnessovim rekordima.

S nestrpljenjem je i dalje očekuje kad će na red doći sanacija atletske staze na atletsko – nogometnom stadionu na desnoj obali Korane, izgrađenom prije 43 godine. Na toj su stazi nekad održana značajna međunarodna atletska natjecanja te jedini „Hanžekovićev memorijal“ koji je održan izvan Zagreb. Danas se tamo ne može održati niti natjecanje HALS-a. Staza je u očajnom stanju, opasna za hodanje, a pogotovo za trčanje.

 • Uređenje atletskog na Foginovom kupalištu mogao bi biti dobar početak za vraćanje “kraljici”oduzeto. Naime, novi direktor Mladosti Tihomir Jarnjević, veslački olimpijac iz Sydneyja, možda okrene novu stranicu i KA-atletici opet pruži priliku za stvaranje olimpijaca na njihovom atletsko – nogometnom stadionu kojega su nogometaši prisvojili kao da atletski olimpijci nikad nisu ni postojali.

  REKORD

  Međunarodni praznik rada u Karlovcu obilježen je Prvosvibanjskom biciklijadom u organizaciji Regionalnog ureda SSSH – najdugovječnijom i najmasovnijom u zemlji. Odazvalo se 2500 građana i ovogodišnjim je odazivom oboren rekord svih dosadašnjih biciklijada u proteklih 25 godina. Podijeljeno je 2300 majica, na Grdunu ih je čekalo 2500 porcija graha, piće i zabavni programa, a četvero najsretnijih dobili su bicikli.

  REPREZENTATIVCI

  Tjaša Malnar, jedna od najdarovitijih karlovačkih odbojkašica pozvana je na prvo okupljanje hrvatske mlađekadetske reprezentacije, ujedno i prvi nastup na međunarodnom turniru. Izbornik hrvatske mlađekadetske reprezentacije je Goran Zec trener karlovačkog ženskog 1B-ligaša. Kad netko od karlovačkih sportaša ili stručnjaka dosegne dres sa državnim grbom to je zasigurno hvale vrijedan uspjeh i priznanje koje bi svi trebali cijeniti i poštivati. No, da li je uvijek tako u našoj karlovačkoj „žabokrećini“?

  MARAKOVIĆEVA DJECA

  Ekipa dugoreških strijelca – kadeta (Vrcić, Maletić i Plavetić) osvojila je srebrnu medalju i naslov viceprvaka Hrvatske. U pojedinačnoj konkurenciji odličan nastup ostvario je Tvrtko Vrcić sa pogođenih 190 krugova, te se kao drugoplasirani kvalificirao u finalno gađanje među 8 najboljih. U finalnom gađanju bilo je neizvjesno do samoga kraja. Vrcić je uspio ostati koncentriran i na kraju sa ukupno 285 krugova osvojiti 2. mjesto i naslov kadetskog viceprvaka Hrvatske. Nema kraja uspjehu dugoreških strijelaca dok ih vodi neumorni trener Ivan Maraković.

  VJESNIK PROLJEĆA

  Veslačko prvenstvo Hrvatske za seniore održano je na jarunskom jezeru u Zagrebu. Veslači Korane nastupili su s 5 posada lakih seniora, seniora i seniorki u A finalima gdje je očekivano odličan uspjeh, osvajanjem 1. mjesta, postigao Koranin dvojac na pariće za lake seniore u kojem su veslali Mislav Cindrić i Dominik Šutalo. Treću godinu zaredom uspjeli su obraniti naslov prvaka države u olimpijskoj disciplini dvojac na pariće za lake seniore, ove godine s posadom Dominik Šutalo i Mislav Cindrić. Ovim rezultatom dvojac na pariće potvrdio je kategorizaciju HOO-a. Nakon dugo vremena izbivanja od veslanja zbog obveza na fakultetu ponovno je veslala Ana Katušin pa je njeno 4. mjesto u A finalu u skifu za lake seniorke vrlo dobar rezultat. Možda je Ana vjesnik proljeća, jak razlog da u Korani više porade na ženskom veslanju.

  DOTAKNULI DNO

  Košarkaši Šanca završili su ovogodišnje prvenstveno natjecanje. Ispali su! Od sljedeće godine ponovno će igrati u A-2 ligi, no ovog puta to više neće biti drugoligaški već trećeligaški rang natjecanja. Nažalost današnja karlovačka košarka daleko je od nekadašnje slave – sve je samo ne sport koji bi zadovoljio poklonike košarka u nekadašnjem „gradu košarke“. Košarka u Karlovcu dodirnula je dno. Treneru Mariju Gašparoviću koji je na klupi zamijenio dugogodišnjeg trenera Branka Bašovića nije nimalo lako jer je i igrački kadar oskudan. Nedavno ih je na trening došlo čak dvoje?! Kad je tako onda se teško može naprijed, već samo nazad.

  NADA POSLJEDNJA UMIRE

  Nadali smo se pobjedi Karlovca ali je prvoplasirani Umag pod ravnanjem iskusnog lisca iz Bibinja, trenera Borisa Lisice, nadmudrio karlovačke rukometaše i zaslužno odnio bodove iz dvorane kraj Korane. Praktički, ovim si je porazom Karlovac izbo i posljednju slamku spasa za ostanak u Premijer ligi. Teoretski, šanse za ostanak u naredna 4 kola još predstoje ali – to su samo teoretske pretpostavke. Realnost je nešto drugo. No, nada posljednja umire! Ovime je vjerojatno agonija okončana što ne znači da je svijet propao i da će rukomet u Karlovcu sad nestati.

 • 3 komentara

  1. Sviđa mi se komentar prijatelja Gorana Majetića objavljenog na njegovom facebook profilu te ga prenosim u tekstu a fotografije stavljam u foto galeriju kolumne.

   Facebook © 2018

   Goran Majetić
   28 min •
   Nakon Osijeka, Vukovara, Knina, … uskoro atletske stadione dobivaju i Medulin i Bjelovar. Zahvaljujući i poduzetnim gradskim i općinskim vlastima. Isto očekuje i Karlovac, već 2120. godine 🙂 (Da ne bi bilo zabune: dvije tisuće stotinu i dvadesete!)
   has.hr, 5. svibnja 2018.: “Načelnik općine Medulin Goran Buić najavio je izgradnju potpuno nove atletske staze u Medulinu. Na novoj lokaciji sa svim potrebnim popratnim sadržajima. Trenutno je u tijeku ishođenje lokacijske dozvole, a najavljena gradnja bi trebala početi početkom 2019. Očekuje se izgradnja stadiona s šest staza i svom potrebnom infrastrukturom za tehničke discipline.”
   Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, 26. travnja 2018., has.hr: ” Upravo se vraćam iz Zagreba sa sastanka na kojem … je sve dogovoreno da se sadašnji Gradski stadion potpuno renovira i da se dodijeli na upravljanje atletskom klubu Bjelovar, ali s pravom tartan stazom.”

   • Baš sam i ja to neki dan čitao, s tim da je nužno i jedno upozorenje ako ovima puhne da jednom i poduzmu nešto po tom pitanju. Ovim gradovima treba dodati i Knin u kojem isto rade stazu i ovi se isto time hvale, ali je problem u tome da im rade stazu koja ne paše za nijedno natjecanje, s totalno glupim mjerama (tipa krug 260 metara). Ni ova medulinska sa šest staza baš nije prava atletska staza.
    Pa da ne bi netko slavodobitno i kod nas objavio da ćemo dobit četiri staze ili stazu dugu 300 metara…

    • Goran Majetić
     5. svibnja u 19:27 ·
     Prijatelj novinar Marijan Bakić još jednom je, s pravom, podsjetio i upozorio na potrebu vraćanja “kraljice” sportova Karlovčanima. Niže predstavljenom napisu dodao je i fotografije koje sam objavio u prethodnom postu. Hvala!

     Prije dvije godine tartanom je obložen balkon (pravokutni) Školske sportske dvorane, a upravo se obnavlja i “zemljana” staza starog atletskog stadiona. Oboje za pohvalu.

     No, 9. gradu po broju stanovnika u Hrvatskoj nedostaju suvremene atletske tartan staze na otvorenom, ali i uređena igrališta za skok u dalj, bacanje kugle, kladiva, diska i koplja, skok s motkom. Nogometno-atletski stadion izgrađen je davne 1975. godine. Pune 43 godine atletska staza i igrališta nisu obnovljeni. Bacališta više i nema, skakalište za dalj održavaju “na aparatima” rijetki atletski entuzijasti, a na tartan stazi u raspadnom stanju već se bilježe i ozlijede.

     Do njihove obnove, karlovački atletičari snalazit će se, kao i proteklo desetljeće i pol, kako znaju i umiju. Za svo to vrijeme Varaždin i Čakovec, da spomenem samo gradove iz središnje Hrvatske u kojima se Karlovčani natječu u Hrvatskoj atleskoj lizi Sjever (HALS), na suvremeno uređenim i opremljenim atletskim stadionima ugošćuju atletičare svih uzrasta na brojnim natjecanjima tijekom godine.

     Na svakom natjecanju nastupa više stotina atletičara. Za svaki nastup svakog člana klubovi plaćaju (ne baš malu) pristojbu, a dio tako ubranih prihoda ostaje domaćinima. Znači, nije da se baš “posve ne isplati”!

     To je jedna vrsta dobitka, a ona druga, sportska, koja se ne mjeri novcem, vrijedi kudikamo više; mladi atletičari Varaždina, Čakovca i klubova iz bližih naselja ne samo da imaju vrhunske uvjete za treniranje i pripreme, već i za daleko više kvalitetnih nastupa kroz godinu, k’ tome još u vlastitom “dvorištu”. A Karlovčani samo na gorivo, da bi uopće došli na par natjecanja, potroše silu novca, kojeg ionako prihoduju “na kapaljku”, i jedva da im nešto ili ništa ne ostane za kupnju čak i osnovnih pomagala ili pak atletskih dresova i sprinterica

  Odgovori