KAportal 7 DANA NA 4 RIJEKE Hrvatska je na ljetnom EYOF-u do sada osvojila ukupno 16 zlatnih medalja | Karlovački informativni web portal

7 DANA NA 4 RIJEKE Hrvatska je na ljetnom EYOF-u do sada osvojila ukupno 16 zlatnih medalja

Na EYOF-u u Győru i Karlovac ima svoga predstavnika. Profesionalni trener u Teniskom klubu Karlovac Dejan Gačić je team leader Hrvatske teniske reprezentacije za koju nastupaju mladi tenisači Sara Zalukar i Lovro Suevich.

Svečanom ceremonijom na stadionu ETO Park u mađarskom Győru otvoren je XIV. Olimpijski festival europske mladeži (EYOF) koji se održava od 23. do 29. srpnja. Svečanost na stadionu ETP Park pratilo je oko 15,000 gledatelja, u središtu grada je bio postavljen veliki video zid na kojem se mogao pratiti cijeli program, a sve je prenosila i nacionalna televizija.

Vrhunac večeri bio je trenutak kada je slavna mađarska plivačica i peterostruk olimpijska pobjednica Krisztina Egerszegi upalila olimpijski plamen.

 • Hrvatsku zastavu u svečanom defileu nosila je judašica Lara Cvjetko, aktualna kadetska prvakinja Europe.

  – Ponosna sam i presretna što sam dobila priliku nositi hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja. Zaista se tome nisam nadala. Ovo će mi biti lijepa uspomena za cijeli život – kazala je 16-godišnja Samoborka koja se okitila europskim zlatom početkom srpnja u Kaunasu.

  Dvostruka olimpijska pobjednica i najuspješnija hrvatska atletičarka Sandra Perković također je među mladim hrvatski sportašima koji su otputovali u Győr.

  Nastupa više od 3,000 sportaša iz 50 zemalja koji će se nadmetati u 10 sportova. Hrvatsku će predstavljati 65 sportaša koji će nastupiti u atletici (11), biciklizmu (2), gimnastici (3), kajak kanuu (4), košarci (12), judu (8), plivanju (8), rukometu (15) i tenisu (2).

  Slijeva: Sara Zalukar, Lovro Suevich i Dejna Gačić

  Na festivalu u Győru i Karlovac ima svog predstavnika. Profesionalni trener u Teniskom klubu Karlovac Dejan Gačić je team leader Hrvatske teniske reprezentacije za koju nastupaju mladi tenisači Sara Zalukar i Lovro Suevich.

  EYOF je višesportska priredba mladih sportaša u dobi od 14 do 18 godina u organizaciji Europskih olimpijskih odbora a pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora. Ljetno izdanje prvi put je održano 1991. godine u Bruxellesu, a 1993. godine slijedilo je i zimsko u talijanskoj Aosti.

  Cilj Festivala je odgoj mladeži kroz sport te, u skladu s olimpijskim načelima, razvoj međusobnog razumijevanja kroz prijateljstvo, solidarnost i fair play bez ikakvog oblika diskriminacije. Iskustva koje mladi sportaši stječu na Festivalu služi im i kao priprema za Olimpijske i Europske igre.

  Győr je sa 130.000 stanovnika šesti po veličini grad u Mađarskoj. Mađarska vlada izdvojila je više od 37.9 milijuna eura za organizaciju EYOF-a. Renovirano je 11 a izgrađena su tri sportska objekta. Organizacijski odbor EYOF-a angažirao je oko 1.200 volontera, uglavnom učenike lokalnih srednjih škola te studente sa sveučilišta u Győru.

  Dosadašnji osvajači medalja na EYOF-u

  Perković je 2007. u Beogradu kao 17-godišnjakinja osvojila 2. mjesto u bacanju diska iza Portugalke Irine Rodrigues. Iste godine osvojila je i 2. mjesto na europskom juniorskom prvenstvu u Hengeleu iza Ruskinje Vere Karmišine. U godinama koje su uslijedile Sandra je postala jedna od najboljih atletičarki svijeta, dok se Portugalka i Ruskinja nisu previše iskazale. EYOF u Beogradu je bio i jedan od najuspješnijih za hrvatske sportaše sa osam medalja, pri čemu 2 zlata, 4 srebra i 2 bronce. Od 8 medalja čak 6 smo osvojili u atletici. Zlata su osvojili Marin Premeru u bacanju kugle, te Dino Pervan u skoku u dalj.

  Hrvatska je na ljetnom EYOF-u debitirala 1993. u nizozemskom Valkenswaardu, a do sada su mladi hrvatski sportaši osvojili ukupno 16 zlatnih medalja.

  Prva koja se okitila zlatom bila je plivačica Tinka Dančević koja je 1993. osvojila zlata na 100 i 200 m leptir. Dvije godine kasnije u britanskom Bathu zlato je osvojila tenisačica Mirjana Lučić.

  U danskom Esbjergu 1999. slavili su košarkaši, te plivač Duje Draganja koji je bio najbolji na 100 slobodno i 100 delfin, a u Murciji 2001. godine briljirao je atletičar Ivor Tit Jurišić pobijedivši na 100 i 200 metara.

  U Parizu 2003. atletičar Željko Vincek je pobijedio na 400 metara, dok su stolnotenisači Tomislav Kolarek i Ivan Slavić  slavili u konkurenciji parova.

  Dvije godine kasnije u Lignanu atletičarka Danijela Grgić je bila najbolja na 400 metara, a Nikola Kišanić u bacanju kugle, dok su u Beogradu 2007. pobijedili Premeru u bacanju kugle, te Pervan u skoku u dalj.

  U Trabzonu 2011. zlato je osvojila judašica Brigita Matić u kategoriji do 70 kg, dok je na posljednjem EYOF-u u Tbilisiju 2015. atletičar Marino Bloudek je osvojio zlato na 800 metara.

  Rezultati hrvatskih sportaša

  Tbilisi 2015 – 4 medalje – zlato i tri bronce
  Utrecht 2013 – 6 medalja – tri srebra i tri bronce
  Trabzon 2011 – 4 medalje – zlato, srebro i dvije bronce
  Tampere 2009 – 3 medalje – srebro i dvije bronce
  Beograd 2007 – 8 medalja – dva zlata, četiri srebra, dvije bronce
  Lignano 2005 – 4 medalje – dva zlata i dva srebra
  Pariz 2003 – 6 medalja – dva zlata i četiri srebra
  Murcia 2001 – 8 medalja – dva zlata, srebro i pet bronci
  Esbjerg 1999 – 7 medalja – tri zlata, dva srebra i dvije bronce
  Lisabon 1997 – 1 medalja – bronca
  Bath 1995 – 4 medalje – zlato i tri bronce
  Valkenswaard 1993 – 4 medalje – dva zlata, srebro i bronca

  (Izvor HOO www.hoo.hr)

 • Odgovori