KAportal 7 DANA NA 4 RIJEKE: Godišnji proračun HRK Karlovac je 350.000 kuna a jednog drugoligaša 700.000 kuna, što onda očekivati? | Karlovački informativni web portal

7 DANA NA 4 RIJEKE: Godišnji proračun HRK Karlovac je 350.000 kuna a jednog drugoligaša 700.000 kuna, što onda očekivati?

Netko bi mogao prigovoriti da je opet tema i ovotjedne kolumne rukomet! Točno, ali svrha kolumne je i da ističe onaj sport koji je trenutno u žiži zanimanja sportske javnosti u gradu. Rukomet to jeste zbog neizvjesne završnice natjecanja u kojoj se na neki način odlučuje i o budućnosti rukometnog sporta u Karlovcu, a i trenutno je najgledaniji sport, što potvrđuju sve dosadašnje utakmice odigrane u dvorani kraj Korane, a naročito zadnja s Umagom koja je popunila jednu stranu dvorane kraj Korane.

KARLOVAC NA POPRAVNOM

Porazom na domaćem parketu u posljednjem kolu Premijer lige karlovački rukometaši okončali su prvi dio natjecanja na pretposljednjem 9. mjestu ljestvice s 12 bodova. Međutim, važniji su bodovi koji se prenose u doigravanje – Ligu za ostanak, gdje će šest momčadi kroz ‘popravni ispit’ tražiti ‘vizu’ za ostanak u Premijer ligi i dogodine. Igrat će dvokružno svaki sa svakim. Dakle, u Ligu za ostanak Umag i Zamet prenose po 12 bodova, Sesvete 11, Gorica 10, Karlovac 8, a Metalac 7. Dvije posljednjeplasirane momčadi s ‘popravnog ponavljati će razred’.

 • Nadmetanje počinje već ovaj vikend. Liga traje 10 kola i svaki susret biti će izuzetno važan. Uzevši u obzir poziciju Karlovčana u Ligi za ostanak nije pretjerano reći da je moguće da im se sudbina riješi već između 2. i 4. kola. U 2. kolu Karlovac ugošćuje Goricu, u 3. odlazi u Sesvete, a u 4. opet gostuju, odlaze Metalcu u Zagreb. Na otvaranju, u subotu, trenera Požegu i njegove rukometaše čeka težak suparnik – prvoplasirani Umag u gostima. To nikako nije nevažna utakmica. Štoviše, treba pobijediti. U Karlovcu smo se prije tjedan dana mogli uvjeriti da drugoplasirani Zamet nije nepobjediv. Ako i izgube od prvoplasiranog Umaga neće biti tragedija. Natjecati će se dalje. Međutim, važno je pobijediti izravne konkurente za ispadanje (Karlovac je jedan od njih). Vjerojatno će to biti Metalac, Gorica i Sesvete. Umag i Zamet mogli bi biti neuhvatljivi. No to su samo prognoze. Lopta je okrugla i drugačije to izgleda na parketu.

  NEZADOVOLJNI SUSTAVOM

  Ovakvim sustavom natjecanja nitko nije zadovoljan. Mnogi se zato pitaju treba li korigirati sustav Premijer lige? Sve je više pokazatelja da ne bi bilo loše jer trud uložen u redovni godišnji sustav natjecanja, jednostavno, ponekad ostaje pometen pred krutim pravilima.

  U Ligu za ostanak (Liga 6) prenose se bodovi iz međusobnih susreta sudionika u redovnom ligaškom dijelu sezone, no ne prenose se bodovi preko sudionika Lige 4, što konkretno znači da se Karlovcu ne računa pobjeda protiv vodeće Dubrave jer je ona u Ligi 4, a takvih je primjera mnogo… Takav stav kod klubova potiče bezvoljnost jer je u sportu cilj pobijediti boljeg od sebe, a to se na kraju ne vrednuje kako zaslužuje. Na kraju ligaškog dijela neke utakmice tako postaju potpuno nebitne. Svejedno jesi li pobijedio ili izgubio jer to ionako ne vrijedi ništa. Osim moguće manipulacije, što bi, naravno, sve zgrozilo. Sustav u kojem bi se promijenilo sve, za Ligu 6 i za Ligu za ostanak, bio bi najrealniji. Kao i to da se Zagrebu i Nexeu da koliko i vodećem pa neka potvrde da su najbolji. Promjena ne ide preko noći, na nju se čeka, pa bi o tome trebalo razmisliti, ali ne predugo.

  NE ZVECKA SAMO JEDAN NOVČIĆ U DŽEPU

  Od naših smo rukometaša u ovoj sezoni očekivali više. Pokazalo se točnim da Karlovac ima tanku igračku kvalitetu i kratku klupu. To se najbolje vidjelo kad su se najbolji pojedinci povrijedili pa nisu mogli igrati. Ili su igrali na vlastitu odgovornost što nije dalo očekivane rezultate. Poznata je izreka da ne zvecka samo jedan novčić u džepu, za to su potrebna najmanje dva. Dakle, nije greška samo na igračima ili Upravi kluba koja je, kao i igrači, izvlačila maksimum od sebe kako bi osigurala koliko-toliko pristojne uvjete. Da sad ne bi elaborirali nešto za što je u ovom trenutku najmanje potrebno pisati jer će za to biti vremena kad završi natjecanje, dovoljno je ‘baciti bubu u uho’ i reći da je, na primjer, godišnji proračun HRK Karlovac cca 350.000 kuna a jednog drugoligaša (čije ime zasad nećemo spominjati ) 700.000 kuna?! Za kvalitetniji rukomet ulaganja bi trebala biti veća. Što onda očekivati.

  Odgovorni iz HRS-a i odgovorni za sport u Karlovcu, trebali bi akceptirati i to da je HRK Karlovac u Premijer ligi s najaviše gledatelja, a da u Karlovcu utakmice ostalih klubova zajedno nisu posjećene kao jedna rukometna.

 • 2 komentara

  1. Huh tko god vam je to rekao sigurno vas je lagao, osim ako mislite na trećeligaša u nekom drugom sportu, možda nogometu jedino, ali to onda nema veze jer rukometaši igraju protiv rukometaša. Možda postoji jedan klub s nekim bogatim gazdom, ali u prvoj ligi su svi slični, u jednoj bogatoj Puli se rukomet ugasio jer nema love, da ne spominjem Sisak i Metković koji su bili na vrhu. Sad se izvlače za podbačaje pa lupetaju ,a uprava je ionako zadužena i za to. Sigurna sam da od grada i sportske zajednice ne dobiju ništa manje nego Gorica, Sesvete, Metalac, Vinkovci, zna se da rukomet u Karlovcu dobije najviše novca.

  2. Sorry, hvala na upozorenju malo sam se preračunao. Prva liga je drugi, a ne treći rang natjecanja. Budem ispravio. Hvala još jednom.

  Odgovori