KAportal 7 DANA NA 4 RIJEKE: Apsolutni pobjednik u dosadašnjem izboru za laureate sporta županije jesu stolnotenisačice Aqueastila | Karlovački informativni web portal

7 DANA NA 4 RIJEKE: Apsolutni pobjednik u dosadašnjem izboru za laureate sporta županije jesu stolnotenisačice Aqueastila

Nedavnim proglašenjem najboljih u sportu Karlovačke županije stavljena je točka na „i“ svih izbora laureata sporta za 2017. godinu. Rekli bi ništa novo i neočekivano.

Međutim, zanimljivost zadnjeg izbora je taj što je po drugi put otkako Zajednica športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) bira najbolje u sportu podijeljen naslov u konkurenciji najboljih sportašica. Dvadeset i prvi po redu izbor pripao je gimnastičarki „Sokola“ Petri Furač, najboljoj sportašici Karlovca za 2017. godinu i tekvondašici TKD Banija Pandas Kristini Čerina. U 17. izboru održanom 2013. naslov najboljih sportaša županije podijelila su tada dva Ogulinca – onda rukometaš Karlovca a danas proslavljeni reprezentativac Luka Cindrić i tenisač Ogulina Ante Pavić.

Kod sportaša glasači su se relativno lako odlučili da povjerenje i na razini županije ponovno dobije karataš Dino Povrženić, najbolji sportaš Karlovca u zadnje dvije godine (2016. i 2017.). U konkurenciji ekipa pobijedila je „Vukeljina vrsta“ Stolnoteniski klub Aqueastil koja nam dolazi iz grada ‘Tove’ Stipančića.. One su se dosad najčešće penjala na tron najboljih ženskih ekipa županije. U konkurenciji muških momčadi i u županiji, kao i u Karlovcu, naslov su pokupili rukometaši Karlovca, povratnik u Premijer ligu. To samo potvrđuje njihov primat u gradu na četiri rijeke i u županiji, ali to je da je rukomet već desetljećima sport N0 1. u ‘Urbi et Orbi’.

 • Ove godine ZŠKŽ vratila se sportskom almanahu županije koji prošle godine nije objavljen. Potpredsjednik Upravnog odbora ZŠKŽ, ogulinski sportski novinar Darko Pribanić, ukoričio je za ovogodišnje proglašenje zadnje dvije godine izbora laureata županije. No ova brošura je grafički drugačije oblikovana, manjega je formata i puno praktičnija od prethodnih.

  – Na 310 stranica čitateljima su dostupni podaci o ZŠKŽ, strukovnim savezima te gradskim sportskim zajednicama. U svakom slučaju htjeli smo osvježenje u odnosu na prethodna izdanja i mislim da je autor u tome uspio, U svakom slučaju naš ‘Športski godišnjak’ biti će još dorađivan i nadam se iz godine u godinu sve bolji – naglašava predsjednik ZŠKŽ Želimir Feitl.

  239 UDRUGA – 5000 SPORTAŠA

  Zajednica športova u svom sastavu ima 5 športskih zajednica koje djeluju na područjima gradova: Karlovca, Ogulina, Duge Rese, Ozlja i Slunja. Pored sportskih zajednica na području županije djeluju, strukovni sportski savezi i to u 16 različitih sportova te Športski savez invalida Karlovačke županije, koji u svom sastavu broji 8 športskih klubova i udruga invalidskog sporta. U sastavu županije je i Školski sportski savez Karlovačke županije. Krajem prošle godine u punopravno članstvo, primili su 16. strukovni sportski savez – Pikado savez Karlovačke županije sa četiri svoje članice.

  Inače, na području županije trenutno djeluje 239 sportskih klubova i udruga gdje se rekreativno sportom bavi više od 5000 sportaša. Početna sredstva za sport županije u 2017. godini iznosila su 1.250.000 kuna, a krajem godine su dosegla 1.290.000 kuna. Za 2018. su početna sredstva 1.260.000,00 kuna.

  – Zajednica je tijekom 2017. organizirala 16. Olimpijadu dječjih vrtića Hrvatske, gdje su u finalu županijskog natjecanja u Školskoj sportskoj dvorani u nastupile najbolje dvije ekipe vrtića iz Karlovca i šest županijskih vrtića ostalih gradova Karlovačke županije s preko 320 djece sudionika. Zajednica je popratila i niz drugih sportskih događaja kao što su Hrvatski Olimpijski dan i razne sportske manifestacije, prvenstva, turnire i manje sportske događaje. Zajedno s Komisijom za ravnopravnost spolova HOO-u organizirali smo u Agueatici seminar ‘Muškarci i rodna ravnopravnost u sportu – pomoć ili prepreka’ uz nazočnost oko 60 sudionika i gostiju. Na kraju smo konstatirali da su muškarci ipak više pomoć nego prepreka – našalio se Feitl i dodaje:

  – Imamo odličnu suradnju s Karlovačkom županijom te s gradskim i strukovnim sportskim savezima. Pratimo Projekte i programe HOO-a te imamo izvanrednu suradnju u realizaciju istih. U 2017. godini. preko programa HOO-a ”Aktivne zajednice” i ”Od športske škole do Olimpijskih igara”, realizirana su dva velika projekta. Za KŠZ donacija kombi vozila za siguran prijevoz sportaša na natjecanja u iznosu od 189.000,00 kuna, kao i za ZŠU grada Slunja 50.000,00 kuna za potrebe pet klubova s područja grada Slunja.

  STK AQUEASTIL REKORDER

  Sveukupno apsolutni pobjednik u izboru za laureate sporta županije jesu stolnotenisačice Aqueastila iz Duga Rese koje su za najbolju žensku ekipu u dosadašnjih 21 izbor birane 18 puta.
  Drugi po broju biranja je karlovačka Olimpija koja je 9 puta bila najuspješnija županijska momčad.
  Strijelac Vlado Cindrić se 7 puta penjao na tron najboljeg sportaša.
  Zatim, rukometaši HRK Karlovca sa 5 izbora za najbolju momčad.
  Stolnotenisačica Pamučne industrije Cornelia Vaida, Rumunjka koja je nastupala za hrvatsku stolnotenisku reprezentaciju, 4 puta je bila najbolja sportašica Karlovačke županije.
  Veslači Korane su naslov najboljeg kluba u županiji ponijeli sveukupno 3 puta, 2 puta je najbolja bila muška, a 1 ženska posada. Veslačica Marcela Milošević je 3 puta birana za najbolju sportašicu Karlovačke županije.
  Po 2 naslova imaju: bejzbolaš Damir Karin, odbojkaši Karlovca, veslač Domagoj Milaković, nogometaši Karlovca, tekvondašica Mateja Kunović, dugoreški strijelac Borna Petanjek, gimnastičarka Petra Furač i karataš Dino Povrženić.
  Po 1 naslov najboljih u izboru krovne sportske asocijacije Karlovačke županije osvojili su: tekvondašica Marijeta Željković, rukometaš Valner Franković kojima je pripao prestižan prvi naslov u županiji 1997., prije 21 godinu. Nadalje, slijede također s 1 naslovom: stolnotenisačica i reprezentativka Hrvatske Andrea Bakula, veslač i olimpijac Tihomir Jarnjević, veslač Igor Vukićević, atletičarka Josipa Kusanić, tekvondaš Luka Vlašić, stolnotenisačica Ivana Bilobrk, nogometaš Zvonko Pamić, streljačica Stefanija Klokočki, rukometaš Luka Cindrić, tenisač Ante Pavić, TKD Banija, strjeličarka Maja Orlić, kikbosačica Lucija Cicvara i takvondašica Kristina Čerina.

  PREGLED SVIH DOSADAŠNJI LAUREATA

  1997.
  Marijeta Željković (TKD Karlovac), Valner Franković (RK Karlovačka banka), STK Pamučna industrija, BK Olimpija
  1998.
  Ivana Poljak (STK Pamučna industrija), Damir Karin (BK Olimpija), STK Pamučna industrija, BK Olimpija
  1999.
  Andrea Bakula (STK Pamučna industrija), Damir Karin (BK Olimpija), STK Pamučna industrija, BK Olimpija
  2000.
  Cornelia Vaida (STK Pamučna industrija), Tihomir Jarnjević (VK Korana), STK Pamučna industrija, BK Olimpija
  2001.
  Cornelia Vaida (STK Pamučna industrija), Domagoj Milaković (VK Korana), STK Aqueastil, VK Korana
  2002.
  Cornelia VCaida (STK Aqueastil), Vlado Cindrić (SK Policajac), STK Aqueastil, BK Olimpija
  2003.
  Cornelia Vaida (STK Aqueastil), Igor Vukićević (VK Korana), STK Aqueastil, BK Kelteks
  2004.
  Ivana Malobabić (STK Aqueastil), Domagoj Milaković (VK Korana), STK Aqueastil, OK Karlovac
  2005.
  Josipa Kusanić (TKD Grabrik), Luka Vlašić (TKD Grabrik), STK Aqueastil, OK Karlovac
  2006.
  Ivana Bilobrk (STK Aqueastil), Vlado Cindrić (SK Policajac), STK Aqueastil, BK Kelteks
  2007.
  Marcela Milošević (VK Korana), Vlado Cindrić (SK Policajac), STK Aqueastil, BK Kelteks
  2008.
  Marcela Milošević (VK Korana), Vlado Cindrić (SK Policajac), STK Aqueastil, HRK Karlovac
  2009.
  Marcela Milošević (VK Korana), Zvonko Pamić (NK Karlovac), VK Korana, NK Karlovac
  2010.
  Katarina Smiljanec (AK Karlovac), Vlado Cindrić (SK Policajac), AK Karlovac, NK Karlovac
  2011.
  Stefanija Klokočki (SK Karlovac), Vlado Cindrić (SK Policajac), STK Aqueastil, HRK Karlovac
  2012.
  Mateja Kunović (TKD Banija), Vlado Cindrić (SKK Policajac), STK Aqueastil, HRK Karlovac
  2013.
  Mateja Kunović (TKD Banija), Luka Cindrić (HRK Karlovac) i Ante Pavić (TK Ogulin), TKD Banija, HRK Karlovac
  2014.
  Maja Orlić (SK Frankopanski strjeličari), Borna Petanjek (SK Duga Resa), STK Aqueastil, HRK Karlovac
  2015.
  Lucija Cicvara (KBK Tigar), Borna Petanjek (SK Duga Resa), STK Aqueastil, BK Olimpija 83
  2016.
  Petra Furač (GK Sokol), Dino Povrženić (KK Karlovac 1969), STK Aqueastil, VK Korana
  2017.
  Petra Furač (GK Sokol) i Kristina Čerina (TKD Banija Pandas), STK Aqueastil, HRK Karlovac.

 • Odgovori