KAportal 7 DANA NA 4 RIJEKE: Zašto umiru mladi sportaši? | Karlovački informativni web portal

7 DANA NA 4 RIJEKE: Zašto umiru mladi sportaši?

Bez obzira na dob i zemlje u kojima igraju, sve češće svjedoci smo smrtnim slučajevima nogometaša. Liječnici kažu – ne zato što su češće pojave, već zato što lakše za njih doznajemo. Iz godine u godinu pojavljuju se nažalost slike ožalošćenih navijača koji ne bodre, već ispraćaju nogometaše.

SVIJET

Italija se još oporavlja od odlaska Davidea Astorija, kapetana NK Fiorentine. U idućih 14 dana umrli su i francuski nogometaš, 18-godišnji Thomas Rodriguez te 20-godišnji Norvežanin Adrian Lillebekk. Španjolski nogomet je ispratio Sevillinog Antonija Puertu, a dvije godine kasnije i kapetana Espanjola Danija Jarquea. Rumunje je zaprepastila smrt mladog igrača bukureštanskog Dinama, 26-godišnjeg Kamerunca Patricka Ekenga koji je također preminuo na terenu tijekom meča. Od moždanog udara na travnjaku u BiH preminuo Pamićev vršnjak, 22-godišnji Stojan Tomić, a 34-godišnji nogometaš NK Zelinja Ismir Taletović srušio se tijekom utakmice i liječnici ga nisu uspjeli reanimirati.  Nedaleko Tuzle u 30-oj minuti utakmice preminuo je i 26-godišnji Alen Pozderović iz Banovića. U Kiseljaku je preminuo Stanko Zečević mladi 19-godišnji nogometaš kad mu je nakon treninga na putu prema kući naglo pozlilo.  I svaki put iznova se postavlja pitanje kako je do tih slučajeva i moglo doći.

 • HRVATSKA

  Hrvatska još pamti Ivana Turinu i Alena Pamića od čijih je smrti prošlo već pet godina, a nedavno je šokirala vijest o smrti igrača NK Marsonije 25-godišnjeg Brune Bobana. Srušio se na teren nakon što je dobio snažan udarac loptom u grudni koš. Vijest su prenijeli i drugi svjetski mediji jer je to od Astorijeve smrti četvrti slučaj u samo dva tjedna.

  Podaci govore da je u posljednjih desetak godina umrlo više igrača nego li u posljednjih 100 godina. Hrvatsku crne statistike prate kad su u mjesec dana preminuli bivši golman Dinama Ivan Turina koji je umro u snu. Niti mjesec dana kasnije u Maružinima u Istri, na malonogometnom turniru srušio se 23-godišnji Alen Pamić, sin nogometnog trenera Igora Pamića. Potkraj prošle godine na terenu u Varaždinu tijekom malonogometne utakmice preminuo je i 42-godišnji Mate Čuljak.  Prije četiri godine isto se dogodilo i 17-godišnjem Ivanu Domaćinoviću iz Pojatnog. U 50-oj minuti požalio se da teško diše, a onda ga je pomoćni sudac poslao na klupu da se odmori, no srušio se u nesvijest…

  Hrvatsko društvo za sportsku medicinu je napravilo takve smjernice da svaki liječnički pregled, a da se tiče natjecanja i sportaša mora sadržavati anamnezu, klinički pregled, EKG i spirometriju.

  KARLOVAC

  Karlovačka športska zajednica već sedmu godinu sufinancira 50 % ukupne cijene liječničkog pregleda za natjecatelje sportskih klubova članica KŠZ. Ujedno i preporučuje klubovima, odnosno trenerima, da djeca predškolske dobi i djeca ispod sedam godina starosti prije uvođenja u trenažni proces dostave potvrdu specijalista pedijatrije kod kojeg je dijete inače prijavljeno o općem zdravstvenom stanju djeteta, te da dijete ne boluje od kroničnih bolesti osobito ako je pod terapijom. Temeljem Ugovora s ordinacijama i Medicinom rada – sportske medicine ordinacija pismeno obavještavaju KŠZ o uočenim medicinskim problemima pojedinaca koji nastaju uslijed nepravilnog trenažnog procesa.

  – Važno je naglasiti da su preventivni pregledi kontinuiran proces predviđen za dugoročno praćenje zdravstvenog stanja sportaša, što predstavlja važan izvor podataka koji nam pomažu u otkrivanju zdravstvenih rizika, ali i u procjeni učinkovitosti mjera koje smo poduzeli u svrhu prevencije. Godišnje se putem ordinacija na području Grada Karlovca obavi preko 1200 pregleda sportaša natjecatelja koji ostaju su u bazi odabrane ordinacije te ih se na taj način prati – kaže Marijeta Ćelić, glavni tajnik KŠZ.

  – Ovim putem želimo još jednom skrenuti pozornost na sve one koji se počinju baviti ili se bave sportom osobito rekreativce koji nisu u ‘našoj’ bazi da prije upuštanja u sportsku aktivnost obave liječnički pregled te upoznaju svoje trenere ili osobe s kojima rade program o općem stanju organizma. Sugeriramo i trenerima koji se bave rekreacijom van sustava KŠZ da vode brigu o zdravlju osoba koje im dolaze na tjelovježbu kako bi zaštitili njih ali i sebe od mogućih posljedica – dodaje.

  KLJUČ PREVENCIJE

  Roditelji se često žale da moraju prečesto plaćati skupe liječničke preglede svojoj djeci koja se bave sportom, no to je jedan od načina da im se sačuva život. Svaki sportaš trebao bi prolaziti temeljite pretrage kompletnog krvožilnog sustava, srca i drugih vitalnih organa. Teško je vjerovati da trener ili igrač ne bi slušali savjet liječnika. Postoji opasnost da igrač zataji probleme i da želi svakako nastupiti.

  Medicinska skrb ne mora biti jamstvo prevencije tragičnog ishoda. Sami EKG koji se napravi u ordinaciji se napravi u stanju mirovanja i već sutradan ili za sat vremena može biti potpuno različit. Može se dogoditi i da 10 liječničkih pregleda bude zadovoljavajućih, a 11. da ukaže na zdravstvene probleme. Ključ prevencije su stoga redoviti pregledi koji su vjerojatno spasili karijeru našem proslavljenom vaterpolistu Sandru Suknu i zbog čega nije postao dio crne sportske statistike.

  Nakon toliko smrti mladića koji su se bavili sportom i njegovali najzdraviji način života, nešto će se u ovom sportu drastično morati mijenjati. Već odavno se postavlja pitanje je li sport uopće zdrav ili je problem u liječničkim  propustima ili propustima klubova? Zato su potrebni detaljni liječnički pregledi svakih nekoliko mjeseci.

  (Izvori: www.ksz.hr i www.express.hr)
 • Odgovori