KAportal 7 DANA NA 4 RIJEKE: Seminar HOO-a pohađala samo tri karlovačka trenera, nemamo ni mladih novinara za AIPS-ov program | Karlovački informativni web portal

7 DANA NA 4 RIJEKE: Seminar HOO-a pohađala samo tri karlovačka trenera, nemamo ni mladih novinara za AIPS-ov program

TRENERSKI SEMINAR

U Svetom martinu na Muri završio je dvodnevni trenerski seminar HOO-a. Bila je to prilika za više od stotinu trenera da uče od vrhunskih hrvatskih stručnjaka, trenera olimpijskih odličnika, koji su spremno podijelili svoje znanje i iskustvo s kolegama iz čitave Hrvatske. Nakon dužeg razdoblja, HOO je ponovo pojačao svoje napore kako bi unaprijedio stručni rad, nedvojbeno jedan od najvažnijih čimbenika u postizanju vrhunskih sportskih rezultata. Prema najavi glavnog tajnika HOO-a Josipa Čop, bio je ovo tek prvi u nizu trenerskih seminara koje će HOO organizirati u 2017. godini kako bi, uz program sufinanciranja rada trenera koji od 2009. godine postoji u HOO-u, proširio svoje aktivnosti na području potpore stručnom radu te omogućio svim zainteresiranim hrvatskim trenerima da se usavršavaju i stječu nova znanja.

 • Seminar su pohađali i karlovački profesionalni treneri – veslački trener Zlatko Katušin, atletski trener Saša Belčić i trener karatea Dario Keča. Šteta što više karlovačkih sportskih učitelja koji su na budžetu Grada, odnosno KŠZ-a, nije bilo u Sv. Martinu na Muri došlo odslušati seminar jer bi imali puno toga zanimljivog saznati, a možda nešto i primijeniti u svom trenerskom radu u klubovima gdje su zaposleni.

  Seminar je otvorio jedan od najboljih veslačkih trenera svijeta, trenera zlatnog dvojca na pariće i srebrnog četverca na pariće, Nikola Bralić izlažući o uvođenju trenažnih operatora u proces pripreme sportaša. Leonard Pjetraj, trenera brončanog boksača Filipa Hrgovića, govorio je svojim iskustvima u stvaranju boksačkih prvaka, posebno u kontekstu specifičnih trenažnih procesa u sadržajno, prostorno i tehnički ograničenim uvjetima. Pero Kuterovac, kondicijski trener hrvatske vaterpolske reprezentacije i brojnih drugih olimpijaca podijelio je svoje znanje o razlikama i sličnostima u kondicijskoj pripremi za različite vrste sportova, dok su treneri zlatnih atletičarki Sandre Perković i Sare Kolak, Andrej Hajnšek i Edis Elkasević, predstavili svoje primjere vođenja trenažnih procesa vrhunskih sportaša do stvaranja zlatnih olimpijskih medalja. Seminar je zatvorio Edo Fantela, trener zlatnih jedriličara Šime Fantele i Igora Marenića, svojim predavanjem o strateškom planiranju četverogodišnjeg olimpijskog ciklusa treninga u realnim ekonomsko socijalnim okvirima. Predstavnici Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tomislav Rupčić i Marijan Baković, demonstrirali su sudionicima seminara suvremene metode testiranja vrhunskih sportaša u dijagnostičkom centru, s naglaskom na funkcionalnu i biokemijsku dijagnostiku. (izvor HOO)

  PROGRAM MLADI NOVINARI

  Još samo danas vrijedi (srijeda 15.2. 2107.) poziv što su ga Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) i AIPS objavili za mlade novinare, za učenje sportskoga novinara na velikim svjetskim priredbama. HZSN nudi jednom mladom novinaru/novinarki iz hrvatskih medija, starosti od 18 do 26 godina, već redakcijski aktivnom, perspektivnom i kvalitetnom, da sudjeluje u projektu praćenja Svjetskih zimskih igara Specijalne olimpijade u Austriji.

  Uvjet je da kandidat dobro vlada engleskim jezikom, da bude član HZSN-a (može se učlaniti odmah, na www.hzsn.hr ), da ga redakcija podržava, te da redakcija, odnosno urednik, dopusti da sudjeluje na Igrama i izvještava za svoj medij, od 17.-25.3.2017., u Schladmingu i Grazu (Igre počinju 14.3., a program „Mladi novinari“ 17.3.). Mladi novinar/novinarka iz Hrvatske bio bi dio tima od 14 mladih novinara iz cijeloga svijeta, svakodnevno bi radili s nekima od najboljih svjetskih sportskih novinara kao mentorima,  u svim medijskim oblicima rada (od tiskanog novinarstva do snimanja kamerom). Potrebno je da kandidat ima svoje računalo, a da svoj CV  (na engleskom) uz potvrdu redakcije da je njezin član i da će izvještavati iz Austrije pošalje na hzsn@hzsn.hr, najkasnije do 15. veljače. Sve troškove snosi organizator, dakle plaćen je transport do Austrije i natrag, smještaj i hrana za sve dane boravka u Austriji.

  Iz Karlovca se do danas nitko nije prijavio a što umnogome govori o tome na kojoj nam je razini lokalno novinarstvo u Karlovcu te koliko imamo mladih novinara koji bi mogli iskoristiti mogućnost učenja novinarstva od svjetskih sportskih novinara kao mentorima, u društvu novinarske mladeži iz cijelog svijeta. KAŠ ih je nekad imao 15!

  PRVI MAČIĆI?

  Važnu pobjedu na startu drugog dijela natjecanja u 1. HRL – Jug (11. kolo) osigurali su rukometaši Karlovca na gostovanju u Buzetu. Tome su svakako očekivano pridonijela pojačanja, Andrej Obranović i Vlado Ostarčević, u koje stručno vodstvo i Uprava kluba polažu velike nade a one su povratak u Premijer ligu. Važno je spomenuti i da je momčad trenerice Tatjane Rašić nastupila bez Smojvera, Bačića i Sudarića. Kad se oni priključe momčadi biti će to sasvim druga priča koja daje argument stavovima da bi se HRK Karlovac do kraj prvoligaškog natjecanja lako mogao „prošetati“ do Premijer lige. No, ne treba se unaprijed veseliti jer znate za onu narodnu izreku „Prvi se mačići u vodu bacaju!“ Da pobjeda u Buzetu nije bila slučajnost to će morati dokazati već u subotu u derbiju 12. kola kad im na parket ŠSD (18 sati) dolazi prvoplasirani Dubrovnik koji ima samo dva boda (16) prednosti nad četvrtoplasiranim Karlovcem (14).

  Pobjedom su drugi dio sezone otvorile i odbojkašice Karlovca pravi hit jesenskog dijela sezone, a na isti način nastavile su i u drugom dijelu sezone. Stoga su i birane za najbolju ekipa Karlovca za 2016. godinu, a i kandidatkinje su za najbolju ekipu u Karlovačkoj županiji. Iako u nekompletnom sastavu vrlo su uvjerljivo riješile gostovanje u Zagrebu kod ekipe Don Bosca te slavile s lakih 3:0 u setovima. Karlovčanke trenutno zaostaju bod za vodećom Mladosti II, no kada su u pitanju prvoligaške kvalifikacije to nije previše bitno, jer “mladostašice” ne mogu u viši rang, budući je tamo njihova prva ekipa. Ispred trećeplasiranog Novog Zagreba, drugoplasirane Karlovčanke imaju tri boda prednosti i utakmicu manje.

 • Odgovori