KAportal 7 DANA NA 4 RIJEKE: Priznanje Darku Pribaniću za dosljednu promociju ogulinskog sporta | Karlovački informativni web portal

7 DANA NA 4 RIJEKE: Priznanje Darku Pribaniću za dosljednu promociju ogulinskog sporta

Godišnje priznanje Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) za lokalno novinarstvo za 2017. godinu otišlo je u ruke Darka Pribanića, sportskog novinara iz Ogulina, člana Sekcije HZSN Karlovac. Kako je u prosincu 2017.godine napunio 40 godina rada u sportskom novinarstvu i izdavaštvu, a i dugogodišnji je član HZSN-a, Radio Ogulin ga je predložio za priznanje HZSN-a koje je u ponedjeljak, 5. ožujka 2018. primio na 28. Saboru HZSN-a u Novinarskom domu u Zagrebu.

Priznanja HZSN-a za rad u lokalnim medijima dosad su primili: 2006. – Tomislav Jakopec (Čakovec), 2009. – Slobodan Kadić (Večernji list/Kronika požeško-slavonska), 2010. – Sportska redakcija TV 4 rijeke (Karlovac), 2012. – Marin Mrduljaš (Split), 2013. – Viktorija, podlistak Novoga lista (Rijeka), 2014. – Željko Kapelari (HRT- radio  Zadar) i 2016. – Jurica Vukojević (Metković).

Marko Cvijanović iz riječkog Novog lista novinar je godine u izboru HZSN-a, dok je nagrada za životno djelo na tradicionalnoj svečanosti u zagrebačkome Novinarskome domu posthumno pripala doajenu sportskog novinarstva Tomislavu Židaku, koji je preminuo u travnju prošle godine. Nagradu za životno djelo dobila je i Ankica Jagodar koja je cijeli novinarski vijek odradila u SN kao novinarka, reporterka i urednica regionalnih izdanja. Priznanje za intervju dobio je Hrvoje Tironi, novinar portala Goal.hr, a priznanje za najbolju press službu otišlo je RK PPD Zagreb na čelu s glasnogovornikom Goranom Roknićem. Priznanje HZSN za fotografiju dobio je  fotoreporter Pixsella Goran Stanzl, priznanje za TV reportažu dobio je HTV-ov novinar Edin Mahmuljin, a posebno priznanje HZSN-a za suradnju s medijima dobio je svjetski gimnastički prvak Tin Srbić.

 • BILO KUDA, KARLOVČANI SVUDA

  Puno toga na ovogodišnjem novinarskom Saboru podsjećalo je na Karlovac. Među istaknutim sportašima i gostima svečanosti bio je i Želimir Feitl, predsjednik Karlovačke športske zajednice (KŠZ) i Zajednice športova Karlovačke županije (ZŠKŽ).

  U glazbenom dijelu programa nastupili su Karlovčani Marijan Monić i Milan Prša. Monić je mladi glazbenik iz Karlovca sa zavidnom karijerom i nastupima u najprestižnijim emisijama, od nagrađivane A-strane, serijala Volim Hrvatsku, rada u Ante Gelo bandu, kao i nekoliko zapaženih autorskih stvari koje se redovito prikazuju na CMC-u. Milan Prša je poznat i kao Bob Milan, ljudski jukebox, glazbenik koji ove godine proslavlja 20 godina karijere, također ima televizijski staž kao sudionik showa ‘The Voice Of Croatia’.

  Voditelj programa bio je Ogulinac Lovorko Magdić, novinar Hrvatskog radija. Karlovački zet Branko Stipković, dugogodišnji novinar SN a sada portala Prva HNL i bivši nogometni sudac Zbora nogometnih sudaca Karlovačke županije, član je HZSN-ove komisije za odabir godišnjih novinarskih nagrada. Saboru je bio nazočan i Karlovčanin Slavko Cvitković koji je nedavno obilježio 50 godina neprekidnog rada u novinarstvu. Bio je i prvi predsjednik udruge sportskih novinara u samostalnoj Hrvatskoj.

  Potpisan je novi sponzorski ugovor s Nikolom Suminom, direktorom karlovačke tvrtke Mercury koja je ekskluzivni zastupnik za više brend marki između ostalih i sa Fred Perry Engleska, TBS, Francuska i Select Danska. Jedan od sponzora bilo je i Karlovačko, a od ranije prijatelji HZSN-a jesu: ekskluzivni zastupnik za marku Northland tvrtka Vagor iz Draganića, ZAK, Tiskara Pečarić –Radočaj, LIN trgovina, Autotransport/Čazmatrans, Hotel Korana Srakovčić i MAING. Poslovna banka HZSN-a već osam godina je Karlovačka banka.

  Prije svečane dodjele nagrada i priznanja održan je i radni Sabor HZSN-a na kojem je predsjednik Jura Ozmec (rizničar je AIPS-a, a ujedno je i v.d. glavnog tajnika krovne svjetske asocijacije sportskih novinara) kazao kako udruga ima 176 članova, od kojih je 50-ak učlanjeno i u Međunarodnu udrugu sportskih novinara (AIPS). Izrazio je zadovoljstvo radom sekcija HZSN-a, u rujnu prošle godine je osnovana i riječka sekcija, zadarska sekcija je pokrenula i vlastiti portal, a vrlo aktivne su bile i karlovačka, splitska i međimurska sekcija. Karlovačka Sekcija HZSN koja okuplja sportske novinare iz naše županije trenutno ima 15 članova s plaćenom članarinom. Predsjednik Sekcije je Gordan Tomičić s Radija Mrežnice. Pa i autor ove kolumne je već drugi mandat (osmu godinu) u funkciji glavnog tajnik HZSN-a.

  O DARKU PRIBANIĆU

  Darko Pribanić je Priznanje za lokalno novinarstvo primio iz ruku Siniše Krajača, pomoćnika glavnog tajnika HOO za lokalni sport
  Photo: Sanjin Strukić/PIXSELL

  Darko Pribanić je od prvih školskih dana uključen u sport, baveći se gimnastikom u GK Partizan, biciklizmom u BK Klek, skijanjem i nogometom u pionirima NK Jedinstvo, a rukomet igra za RK Ogulin. Nastavlja kao sportski djelatnik, sve do danas, obnašajući brojne funkcije u ogulinskom i županijskom sportu (predsjednik SFK Ogulin i Športske zajednice Grada Ogulina u više mandata, dopredsjednik SŠKŽ i Kuglačkog saveza županije u više mandata, osnivač, predsjednik i tajnik više ogulinskih klubova…).

  Sportskim novinarstvom počeo se baviti krajem 1977. godine kada postaje dopisnik SN s kojima surađuje punih 40 godina. Pisao je i za SN Reviju, Večernji, Jutarnji, Novi, KAŠ, Ogulinski list, Radio Karlovac, a punih 38 godina (od 1979.) na Radio Ogulinu vodi tjednu sportsku emisiju, sveukupno oko 2000 emisija. Sve te sportske vijesti iz ogulinskog sporta su brižno arhivirane i sačuvane.

  Nastavio je rad ogulinskog sportskog kroničara Tomislava Zrnca i već punih 40 godina vrijedno bilježi i arhivira sva sportska događanja. Godine 1995. pokrenuo je vlastiti časopis „Ogulinski list“, mjesečnik koji sve do danas pored ostalih vijesti veliki prostor poklanja i ogulinskom sportu. Autor ili urednik je nekoliko sportskih monografija: dvije o KK Klek, zatim o TK Ogulin, KK Policajac (Ogulin), NK Ogulin, a trenutno radi na knjigama o RK Ogulin, ŽKK Ogulin (kuglanje). Radi na brošuri o 40 godina Izbora najboljih u sportu Grada Ogulina, 35 godina ogulinskog malonogometnog turnira… Godine 2011. počeo je s uređivanjem i izdavanjem Sportskog godišnjaka ZŠKŽ (200 stranica i isto toliko fotografija, s podacima i rezultatima svih županijskih klubova i saveza).

  Dobitnik je priznanja Grada Ogulina (2002.), Sekcija HZSN Karlovac ga proglašava sportskim novinarom godine (2003.), dobitnik je „Zlatne kartice“ kao najbolji lokalni novinar Hrvatske u izboru HURIN-a (2004.)…

 • Odgovori