KAportal 7 DANA NA 4 RIJEKE Pedala Laganini tri puta u deset godina "pedalirala" za Vukovar | Karlovački informativni web portal

7 DANA NA 4 RIJEKE Pedala Laganini tri puta u deset godina “pedalirala” za Vukovar

Nakon tri tjedna godišnjeg konačno nova kolumna. Krećem „laganini“ u novu sezonu. Tekst o SRK Pedala Laganini, najboljem karlovačkom amaterskom biciklističkom klubu koji ove godine bilježi 10-godišnjicu od proslavljene biciklijade “Pedalama od najzapadnije do najistočnije hrvatske bojišnice”, idealan je izbor za novi početak. Opet su „pedalirali“ za Vukovar!

Biciklizam u Karlovcu ima stogodišnju tradiciju. Godinama je Ivan Levačić bio najboljih hrvatski i jugoslavenski biciklist svih vremena koji je službeno nastupao i na svjetski poznatim biciklističkim utrkama u Europi. BK Karlovac 1862 iznjedrio je sjajne bicikliste. Nažalost danas kao da i ne postoji. No tu su drugi, mlađi klubovi. Danas su sve poznatiji brdski biciklisti koji se natječu članovi BBK T-rex. Imali smo svoje predstavnike i na legendarnoj randonneurskoj utrci Pariz – Brest – Pariz koja se vozi od daleke 1891. godine i gotovo je posljednja prava amaterska utrka u cestovnom biciklizmu. Po izdržljivosti poznati su Ino Cvitešić iz Karlovca i Alen Moše iz Duge Rese. Zlatko Lenuzzi, Ivan Radočaj, Janko Poturica i Richard Krmpotić iz SRK Pedala Laganini odvažili nastupati na najzahtjevnijim biciklističkim stazama u inozemstvu.

Poklonika „međunožnih gurala“ je sve više, a ima i nekoliko rekreativnih klubova oko kojih se okupljaju. Jedan od najpoznatijih je svakako SRK Pedala Laganini koji ove godine bilježi 10-tu obljetnicu. Prošle godine su članovi tog kluba odvozili 60 klupskih vožnji u kojima je pređeno preko 5.200 kilometara. Sveukupno je u njihovim vožnjama sudjelovalo 500 građana što je u prosjeku po jednoj vožnji oko 25 biciklista. Mnogima je najdraža njihova biciklijada „Od Kupe do Kapele“ čija kružna trasa obilazi svih pet gradova i 17 općina Karlovačke županije, a traje četiri dana.

 • Najmasovnija karlovačka biciklijada je u organizaciji županijskog povjerenstva SSSH, odnosno povjerenika Nikole Badovinca je „Prvosvibanjska bicikljada“ s više od 20-godišnjom tradicijom. Biciklijadi se do sada odazvalo gotovo 30.000 građana od 7 do 77 godina starosti. Njome je ostvarena svrha i cilj prvomajske biciklijade a to je da što više građana, obitelji, zajednički provedu dan u prirodi.

  „PEDALA“ OPET U SREDIŠTU POZORNOSTI

  Sportsko – rekreacijski klub Pedala Laganini iz Karlovca ponovno je ovih dana skrenuo pozornost javnosti na svoju aktivnost te stoga i zaslužuje uvrštenje u ovu rubriku. Sedamnaest članova SRK Pedala Laganini odlučilo obnoviti sjećanja na događaj od prije 10 godina. Ispred gradskog „magistrata“ su u utorak, 29. kolovoza 2017. krenuli na put do Vukovara, dug oko 450 kilometara. Povratak u Karlovac je bio 3. rujna 2017. Ispred „gradskog magistrata“ ispratila ih je došla „najjača postava“ gradskog vodstva – gradonačelnik Damir Mandić sa zamjenicima Andrejom Navijalić i Ivanom Mrljakom. Cilj biciklijade bio je Vukovar – Grad heroj. Obišli su Trpinjsku cestu – ulicu groblja tenkova, spomen križ na Dunavu, Ovčaru, ratnu bolnicu, vodotoranj i Memorijalno groblje hrvatskih branitelja i civila. Iako teška ova biciklijada je opravdala svoj cilj.

  Na put su krenuli: Vladimir Latković, Ivan Lutz, Ivan Radočaj, Mirjana i Josip Benčić, Nedjeljko Furač, Željko Lovrinić, Vlado i Jelena Špoljar, Božidarka Mamula, Alen Katić, Drago Vidović, Stjepan Oborovečki, Roberta Hrovatin, Lela i Zdenko Grgurić i Janko Poturica.

  SRK PEDALA LAGANINI – nazdravljaju još jednom svom biciklističkom poduhvatu

  Točno prije 10 godina članovi SRK Pedala Laganini imali su svoju prvu biciklističku turu prema Vukovaru kojom su spojili dva najveća grada istočne i zapadne bojišnice. Bila je to akcija koja se još i danas pamti i prepričava. Godine 2013. grupa članova kluba ponovno je vozila za Vukovar pa im je ovogodišnja vožnja treća od postojanja kluba kako odlaze prema Gradu Heroju.

  PODSJETNIK OD PRIJE 10 GODINA

  Prije 10 godina, 26. kolovoza 2007. godine, SRK Pedala Laganini organizirao je memorijalnu vožnju biciklima od Karlovca do Vukovara pod nazivom “Pedalama od najzapadnije do najistočnije hrvatske bojišnice”. Povratak u Karlovac bio je u petak, 31. kolovoza na prostor Dana piva. Ovim športskim događajem obnovila su se i sjećanja na dva grada heroja, Karlovac i Vukovar, na najzapadniju i najistočniju točku hrvatske bojišnice gdje se junačkim držanjem hrvatskih bojovnika branila i obranila Domovina. U vožnji je sudjelovalo deset članova kluba, pripadnika Domovinskog rata. Ujedno je to bila jedinstvena, prva slična akcija u Hrvatskoj koju su provodili bivši branitelji, aktivni rekreativci u vožnji biciklima. U samo pet dana oni su proputovali put od Karlovca do Vukovara u dužini od 450 kilometara, uz prosječnu brzinu vožnje od 21,5 km/h, koju je usput remetio vrlo gust promet. Osim rekreacijskog naboja, bilo je važno uspjeti i izdržati biciklima te dnevno proći put od oko 100 kilometara. Iznad svega je itekako bio važan i motiv ulaska u Vukovar i na ušću na križu pokloniti se sjenama žrtvi, te položiti cvijeće i zapaliti svijeće. Skromno i u stilu pravih zaljubljenika u šport i rekreaciju više su puta isticali da su kao organizatori ponosni na to da mogu utkati djelić svoje aktivnosti u to da herojske dane hrvatske povijesti ne prepuste zaboravu i da organizacijom ovoga događaja sačuvaju uspomenu na one koje nikada ne smijemo zaboraviti. Osjećaj je to ponosa i velikodušna vodilja organizatora, aktivista i volontera.

  Karlovčani koji su bili dio tog prvog povijesnog povezivanja najistočnijeg i najzapadnijeg grada hrvatske bojišnice: predsjednik kluba Đorđe Jerinić, Vladimir Latković, Zlatko Lenuzzi, Boris Suknaić, Karlo Marić, Robert Juhas, Željko Smoljanić, Đuro Matijević, Stjepan Pastuović i autor ovih redaka. Njihov dolazak u Vukovar, kao i u svim gradovima gdje su imali završnice pojedinih dionica, nije prošao nezapaženo. U Poglavarstvu Grada Vukovara primio ih je tadašnji zamjenik gradonačelnice dr. Vladimir Emedi, a domaćin im je bio Slavko Jurić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovara koja okuplja 11 udruga, kao i zapovjednik 204. Vukovarske brigade Antun Dogan-Samuraj. S njima je bio i vukovarski heroj, pukovnik Petar Janjić-Tromblon. Mediji su također dali veliki publicitet cijelom tom događaju koji je sjajno praćen u svim sredstvima javnog priopćavanja, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini.

  Sportska povijest Karlovca dosad nije zabilježila sličnu akciju i uspjeh kakav su ostvarili biciklisti-amateri karlovačkog SRK Pedala Laganini onda to zasigurno dobiva još više na vjerodostojnosti, a „pedale“ su ovime na svojstven način otvorili povijest KA-sporta.

 • Odgovori