KAportal 7 dana na 4 rijeke: Neki odlaze trbuhom za kruhom, a neki se „grebu“ za funkcije u sportu | Karlovački informativni web portal

7 dana na 4 rijeke: Neki odlaze trbuhom za kruhom, a neki se „grebu“ za funkcije u sportu

EUROPSKI TJEDAN SPORTA

Marijan_Bakic-za-portalU sklopu Europskog tjedna sporta i nacionalnog projekta Koš za Koš, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Karlovčanima je predano obnovljeno igralište kod Gimnazije. Karlovačko igralište drugo je obnovljeno u sklopu ovog projekta, nakon Zadra, a zablistalo je novim tablama i mrežicama, klupama i drugim novitetima. Projekt Koš za Koš pokrenula je zadarska agencija S Event. Ono će zasigurno privući mnoge karlovačke haklere, ali i bez sumnje stvoriti neke nove zaljubljenike u ovaj sport. To i jest cilj projekta Koš za Koš koji obnovom zapuštenih kvartovskih igrališta diljem Hrvatske nastoji popularizirati košarku i sport te vratiti mlade na zapuštena igrališta.

Europski je tjedan sporta u svom drugom izdanju u Hrvatskoj aktivirao više od 30.000 građana samo na organiziranim događajima. Mnoge su lokalne zajednice i gradovi vlastitim aktivnostima obilježili ovu hvalevrijednu inicijativu kojoj je cilj aktivniji, zdraviji i sretniji život Europljana. Tjedan u Hrvatskoj započeo je otvaranjem u Zagrebu na kojem su predstavljeni brojni klubovi i sportovi. Održan je i najveći trening na otvorenom u Hrvatskoj na kojem je vježbalo više od 500 vježbača u projektu Aktivna Hrvatska. Da je rekreacija itekako bitna pokazali su zaposlenici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji su odradili trening na radnom mjestu, kao i radnici tvornice Labud te djeca iz OŠ Mato Lovrak iz Dubrave, te djeca u školi bez adekvatne sportske dvorane u OŠ Kupljenovo. U Karlovcu je pak obnovljeno košarkaško igralište. Finale Europskog tjedna sporta 2016. održano je 17. rujna u Dubrovniku na plaži Banje cjelodnevnim prikazom aktivnosti i sportova na vodi Europski tjedan sporta postigao je cilj, građanima je prikazano kako za bavljenje tjelesnom aktivnošću nema izgovora. Apsolutno sve dobne skupine na raspolaganju imaju brojne sadržaje, a prikazano je i kako se može vježbati na radnom mjestu, dok odmaramo na plaži ili pak sjedimo ispred televizije.

 • SVE ZA HRVATSKU

  Hrvatsku je na POI u Riju predstavljalo 19 sportaša koji se kući vraćaju s pet medalja – po dvije zlatne i srebrne, te jednom brončanom.  Zlata su osvojile Mikela Ristoski u skoku u dalj, te stolnotenisačica Sandra Paović. Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić bile su druge u ekipnom natjecanju u stolnom tenisu, drugi je bio i Zoran Talić u skoku u dalj, a broncu je osvojio Velimir Šandor u bacanju diska.

  Antonio Horvatić ostavio Hrvatsku u eliti, u odlučujućem susretu svladali su Rusiju. Mladi karlovački bejzbolaš zaslužan je za obje pobjede Hrvatske na završnici Europskog bejzbol prvenstva u Nizozemskoj, pobjede koje su na kraju značile i ostanak u društvu najboljih europskih reprezentacija. U malo kojem ekipnom sportu pojedinačna se pozicija jako vrednuje kao u bejzbolu ona pitcherska, pa nije nimalo pretjerano reći da je Hrvatsku u elitnom europskom bejzbol društvu ostavio Horvatić.

  Slobodno možemo zaključiti kako su hrvatski paraolimpijci i naš karlovački bejzbolaš Antonio Horvatić dali sve za Hrvatsku. Na sreću neki za Hrvatsku, a nažalost neki za partiju! Više u nastavku…

  NEVJEROJATNO ALI ISTINITO

  Nevjerojatno je ali istinito – „političari se grebu“ da bi prešli u sportske asocijacije za vrijeme „prijelaznog roka“ – sportskih izbornih skupština. Naime, u prošloj smo kolumni objavili da je Upravni odbor Zajednice športova Karlovačke županije izabrana sportski potpuno anonimna osoba kao delegat NK Karlovac 1919. koja je na izborima za Sabor bila i na listi VII. izborne jedinice te je moguće da bude u novom sazivu Hrvatskoga sabora, ako karlovački gradonačelnik, kako se najavljuje, postane ministar – zaključivši tako u prošlotjednoj kolumni kako ima previše partijašenja u sportu.

  Predlažemo stoga NK Karlovac 1919 i Karlovačkoj sportskoj zajednici da opozovu svoju delegatkinju i imenuju novu osobu, vičniju sportu a ne iz politike, te tim primjerom javnosti i karlovačkoj sportskoj obitelji pokažu kako im je do sporta a ne do politiziranja. Pa i dotična gospođa, ako je moralna (u što ne sumnjamo da jest) mogla bi sama odstupiti?

  POJAČANJA

  Dosadašnji predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Duga Resa Marko Benić dobio je nedavno novi mandat od 4 godine. On je bez protukandidata jednoglasno izabran za predsjednika na Izbornoj skupštini krovne sportske asocijacije grada na Mrežnici. Uz Benića (Kuglački klub Duga Resa), izabrani su članovi Izvršnog odbora: Nikola Mrzljak (OK Mladost), Dražen Palajsa (NK Duga Resa 1929), Damir Jakšić (ŠK Duga Resa), Damir Brcković (Veterani NK Duga Resa), Nikola Car (TKD Duga Resa), Petar Mihalić (SK Invalidnih osoba), Branko Obradović (STK Aqueastil) i Damir Kasunić (Košarkaški klub Duga Resa).

  Ovim izborom dugoreški sport je zapravo „priznao“ da nema dovoljan broj raspoloživih kandidata za „sportsku vladu“ s obzirom da Izvršni odbor ima „pojačanja“ iz Karlovca. Karlovčani u IO ZŠGDR jesu naš kolega novinar HRK i KT-a Branko Obradović (STK Aqueastil), osoba od povjerenja trenera Nikice Vukelja), te Dražen Palajsa s Vučjaka. Nadalje, u Nadzorni odbor izabrana je Karlovčanka Ines Žaja (pravnica u Gradskoj upravi) te Dugorešani Dragutin Polović (MO Trešnjevka) i Antun Goldašić (PD Vinica).

  TRBUHOM ZA KRUHOM

  NK Karlovac 1919 je neočekivano ostao bez prvog trenera. Sanjinu Lucijaniću je stigla „nemoralna“ ponuda iz bogate Saudijske Arabije, koja se teško odbija, posredstvom Zorana Mamića koji je trener Al Nassra, jednog od najtrofejnijeg saudijskih klubova. Uz Mamića u Al Nassru već su neko vrijeme kao pomoćni treneri Dean Klafurić, Damir Krznar, Miralem Ibrahimović i Ivan Štefanić.

  Karlovčanin Sanjin Lucijanić trebao bi biti zadužen za U-15 selekciju. S njim je krenuo i mladi riječki trener Alen Horvat koji će voditi U-19 selekciju, a uskoro će u „pečalbu“ i varaždinski dvojac Kastel-Posavec. Al Nassr postaje prava hrvatska kolonija u Saudijskoj Arabiji, budući su i među igračima dva Hrvata – Tomečak i Tomasov.

  I dok nam nogometni treneri iz Karlovca odlaze u potrazi za boljom egzistencijom trbuhom za kruhom u strane zemlje, u politici je sasvim drugačija priča.

 • Odgovori