KAportal 7 DANA NA 4 RIJEKE: Karlovački veslači među europskom veslačkom elitom | Karlovački informativni web portal

7 DANA NA 4 RIJEKE: Karlovački veslači među europskom veslačkom elitom

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović u subotu i u nedjelju, 14. i 15. travnja 2018. godine, na veslačkoj stazi ŠRC Jarun održat će se 35. izdanje tradicionalne međunarodne veslačke regate Croatia Open. Organizator regate je Veslački klub Croatia, uz potporu Veslačkog saveza Zagreba i Hrvatskog veslačkog saveza. Za pretpostaviti je da će zbor ove regate mnogi građani poželjeti vikend provesti na Jarunu.

40 NACIONALNIH VRSTA

I ove godine regata će okupiti zavidan broj (više od 40) nacionalnih vrsta i veslačkih klubova iz više od deset država (Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Austrija, Italija, Estonija, Latvija, Srbija, Izrael, Turska, Mađarska, Irska, Bugarska, Švicarska). Prema broju prijavljenih veslačkih mjesta, i ove godine očekuje se više od 2000 veslačica i veslača, koji će kroz 44 finalne utrke svih dobnih kategorija tijekom dva dana nastupiti u oko 550 posada. Naravno, sudjelovat će i brojni vrhunski natjecatelji.

 • 20 VESLAČKIH OLIMPIJACA

  Potrebno je naglasiti da će na ovoj priredbi nastupiti dvadesetak veslačkih olimpijaca iz Londona i Rio de Janeira, kao i finalisti prošlogodišnjeg Svjetskog mlađeseniorskog prvenstva (U23) u Bugarskoj te juniorski osvajači srebrnih medalja sa SP-a 2017. u Litvi. Ističemo nastupe članova dvojca bez kormilara – braću Sinković, samca Damira Martina, naših zlatnih juniorki u četvercu bez kormilara sa SP-a 2017. godine, kao i zlatnih juniora s istog natjecanja – braće Lončarić u dvojcu bez kormilara, te lakog skifista Luke Radonića i još mnogih domaćih i vrhunskih inozemnih veslača. Od stranih posada već godinama su neizostavni fantastični Estonci, među kojima su i osvajači olimpijskog odličja iz Rija u četvercu na pariće.

  MLAĐE KATEGORIJE

  Osim u seniorskim disciplinama, očekuje se zanimljivo natjecanje i kod mlađih kategorija.
  Tradicionalno, na regati Croatia Open tri su memorijalne utrke: dvojci bez kormilara za juniore “Niko i Jure” (u spomen na dva mlada veslača VK Croatia smrtno stradala u Domovinskom ratu), zatim utrka osmeraca mlađih juniora pod nazivom “Zdravko Grahovac” i samac seniora poznat kao „Memorijal Slavka Matoca“.

  VK KORANA NA REGATI

  Veslači Korane tradicionalno sudjeluju na regati Croatia Open pa će tako biti i ovog vikenda. Trener Zlatko Katušin odabrao je 10 veslačkih posada koje će zastupati boje karlovačkog veslačkog kluba na Jarunu, to su:

  Subota
  Skif kadeti A: Luka Hajdin, Igor Šušnjar i Mauro Bauer
  Dvojac za juniore A: Patrik Vrabac i Mario Konjevoda
  Skif za juniore A: Vedran Stojaković
  Skif za lake seniore: Dominik Šutalo, Mislav Cindrić i Juraj Rudar
  Skif za seniore B: Josip Grgurić

  Nedjelja
  Dvojac na pariće za kadete A: Luka Hajdin i Igor Šušnjar
  Dvojac na pariće za seniore A: Juraj Rudar i Josip Grgurić
  Dvojac na pariće za lake seniore: Mislav Cindrić i Dominik Šutalo
  Skif za juniore B: Mario Konjevoda, Patrik Vrabac
  Skif za seniore A: Davor Stojaković

  Nakon odličnog rezultata što su prošli vikend polučili u Puli gdje je održana 2. regata Veslačkog kupa „Miljenka Finderlea“ na kojoj su osvojili dva prva mjesta, jedno drugo, dva treća i tri četvrta mjesta, odnosno dvije zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje, za nadati se da će dobru formu u svojoj kategoriji potvrditi na prestižnoj regati na jarunskom jezeru.

  NAJVEĆA KONCENTRACIJA KVALITETE

  Kao jedna od najjačih veslačkih regata u ovom dijelu Europe na početku veslačke sezone, Croatia Open 2018. i ove će godine donijeti uzbudljive utrke i odgovor na pitanje koje su posade spremne ostvariti u nadolazećoj sezoni najbolje rezultate na domaćim i međunarodnim regatnim stazama. Slobodno možemo ustvrditi da će teško bilo koji sportski događaj u Hrvatskoj ove godine okupiti takvu koncentraciju sportske kvalitete na jednoj priredbi.

  ODABIR REPREZENTATIVNIH POSADA

  U samoj tehničkoj organizaciji natjecanja priređivači regate su uspjeli održati visoku razinu iz prošlih godina. Regatna staza Jarun u visokoj će „formi“ dočekati veslače. Svi potrebni preduvjeti su zadovoljeni da regata tehničkim standardima i dalje bude uzor u veslačkom svijetu. Sama regatna staza, uređena po svim pravilima FISA-e (Međunarodne veslačke federacije) pruža optimalne uvjete i maksimalnu regularnost natjecanja.

  To je prva ovogodišnja regata (ili prva u nizu regata) koja izbornicima seniorske i juniorske veslačke vrste može poslužiti kao kriterijska u odabiru posada za nastupajuću sezonu, a, naravno, dati i odgovore na pitanja vezana uz trenutačnu formu naših sjajnih olimpijaca.

  (Izvor VK Croatia, Zagreb www.vk-croatia.hr)
 • Odgovori