KAportal 7 DANA NA 4 RIJEKE Jedno je srce, jedna je Hrvatska! | Karlovački informativni web portal

7 DANA NA 4 RIJEKE Jedno je srce, jedna je Hrvatska!

Riječ je o amaterskom sportskom natjecanje na kojemu sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta. Moto IV. Hrvatskih svjetskih igara je; „Jedno je srce, jedna je Hrvatska“.

Od 18. do 22. srpnja u Zagrebu, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskog svjetskog kongresa, održat će se 4. Hrvatske svjetske igre – amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta.

Na natjecanju će biti preko 900 natjecatelja iz cijelog svijeta te 150 natjecatelja iz Republike Hrvatske. Natjecatelji dolaze iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, SAD a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele te će nastupiti u 16 sportskih disciplina.

 • 4. Hrvatske svjetske igre posebne su i po velikom odazivu volontera – studentskih i udruga mladih iz Republike Hrvatske. Sudionici i natjecatelji bit će smješteni u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu.

  Uz sportski i natjecateljski dio, pripremit će se i brojni drugi kulturni, turistički i zabavni sadržaji kako bi sudionicima Igara približili hrvatski kulturni i društveni život te kako bi im boravak u Lijepoj našoj bio nezaboravan.

  Organizator IV. Hrvatskih svjetskih igara su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatski svjetski kongres. Igre se održavaju pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH i pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Grada Zagreba (Izvor HZSN www.hzsn.hr)

  Hrvatski Wimbledon

  Hrvat u finalu muškog turnira nakon 17 godina, još jedan koji je do finala parova došao pobjedom u polufinalu nad kompletno hrvatskim parom, dvije cure u finalu ženskog ždrijeba… Osim Marina Čilića još je nekoliko predstavnika ostavilo sjajan dojam na ovogodišnjem izdanju najvećeg svjetskog turnira – 14 igrača, igračica, 7 pojedinačno, 13 parova, 34-20 omjer pobjeda i poraza. Wimbledon 2017. bio je hrvatski Wimbledon. Bez obzira na to što u Lijepu našu nije došla nijedna kanta.

  Marijeta Ćelić član Stručne skupine Sport MyWay

  Karlovčanka Marijeta Čelić, glavni tajnik Karlovačke športske zajednice (KŠZ), član je Stručne skupine Sport MyWay projekta koja će raspraviti prvi predložak priručnika.

  Na sastanku u Zagrebu koji se održava 18. i 19. srpnja sudjelovati će predsjednik ekspertne grupe prof. Goran Leko, PhD (Kineziološki fakultet Zagreb, HAŠK Mladost) te članovi ekspertne grupe: Josip Lucić, PhD (HAŠK Mladost, dopredsjednik), Marijeta Ćelić (Karlovačka športska zajednica) Flavia Guidotti, PhD (CONI Servizi) Vanina Milanova, PhD (HLG for grassroot Sports of the Eurpean Commision, EMCA president), Stelios Georgiu, PhD (Apoel), te tajnik ekspertne grupe Bojan Mijatović (HAŠK Mladost, koordinator za međunarodnu suradnju). Ostali prisutni Stefano Orengo (EMCA and MyWay voditelj za komunikaciju i marketing) Valerio Di Tommaso (MyWay voditelj financija), Mateja Novak (MyWay voditelj za izvještavanje) Serena Ronci (Lazio Basket koordinator), Dunja Bračun (HAŠK Mladost, zamjenik koordinatora za međunarodnu suradnju), Ines Jakopanec (HAŠK Mladost asistent na projektu) te Tomislav Družak, predsjednik HAŠK Mladost.

  – Ponosna sam jer sam uspjela Karlovac, uz Zagreb i Poreč, uvrstiti u ovaj projekt. Priručnik je gotov. U rujnu mjesecu je u Beogradu (8. – 10. 9.) obuka profesora koji će voditi projekt u koji sam uspjela uvrstiti i našu Sanju Ninković Oroši – kaže Ćelić.

  Karlovčanka Gabrijela Šalković prva na 15,5 kilometara

  U organizaciji Sportskog društva Vrhovac i suorganizaciju Grada Ozlja održana je 2. Međunarodna Ozalj-Vrhovac trail utrka, koja je u 3 konkurencije okupila ukupno 454 natjecatelja i natjecateljica iz Hrvatske i Slovenije. Ujedno su utrke na dugoj (25 km) i kratkoj (15,5 km) stazi bodovane za Kontinentalnu trail ligu Centralne Hrvatske, koja se sastoji od 5 utrka u Samoboru, Vrhovcu, Daruvaru, Ogulinu i Zagrebu, a osim te dvije staze održana je i utrka na 6 kilometara za rekreativce.

  Na kraćoj stazi novi odličan rezultat za Karlovčanku Gabrijelu Šalković (RaN 047), koja je bila uvjerljivo prva u ženskoj konkurenciji te ujedno ostvarila i izvrsno 15. mjesto u ukupnom poretku u konkurenciji čak 254 atletičara i atletičarke.

  Slovenci u škole uvode sat tjelesnog svaki dan

  Slovenija će više ulagati u sport i svoje reprezentacije jer su sportaši pravi “veleposlanici” svoje zemlje u svijetu, a iduće godine pokrenut će i projekt uvođenja jednog sata tjelesnog odgoja dnevno u svim osnovnim školama, najavio je slovenski premijer Miro Cerar.

  – Ove smo godine namijenili za sport dodatna 2 milijuna eura proračunskih sredstava, a jedan od važnih budućih projekata ove vlade je uvođenje jednog sata dnevno tjelesnog odgoja za sve učenike osnovnih škola – kazao je Cerar na otvaranju skupštine Olimpijskog odbora Slovenije u Ljubljani.

 • Odgovori