DUGA RESA / DUGOREŠKI VREMEPLOV

Dugoreški vremeplov: Vrijeme prolazi, problemi isti - 1973. dugoreške općinare brinuo slab rast privrede

Dugoreški vremeplov: Vrijeme prolazi, problemi isti - 1973.
dugoreške općinare brinuo slab rast privrede

1Da zanemarimo nazive predstavničkih tijela, valutu i termine koji su se tada koristili, članak objavljen u Dugoj Resi - glasilu Općinske konferencije SSRN i radnih organizacija 13. prosinca 1973., skoro da bi mogao biti aktualan i danas. Jer, tema je vječna - gospodarstvo iliti privreda. Doduše, rast je bio premali, o čemu je tada burno raspravljala Općinska skupština.

"...Ako bismo letimično prolistali materijale o analizi poslovanja radnih organizacija, možemo zaključiti da je poslovanje privrede u cjelini pozitivno. Gubitaka u radnim organizacijama nema, a ni poteškoća oko likvidnosti. Pokazatelji nekih najvažnijih ekonomskih kategorija bilježe rast - ukupan prihod za 25 posto, dohodak za 29 posto, dok je vrijednost realizacije proizvoda i usluga uvećana za 23 posto. Istovremeno nije došlo do jačanja materijalne osnove privrede jer su ti rezultati posljedica rasta cijena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osobni dohoci povećani su u odnosu na prošlu godinu za 26,4 posto i iznose prosječno 1.640 dinara. Ovo povećanje anulirano je porastom cijena i troškova života, tako da realni osobni dohoci nisu porasli. Niski osobni dohoci u privredi dugoreške općine rezultat su, između ostalog, i vrlo niskog ostvarenog dohotka po zaposlenom radniku koji iznosi u prvih devet mjeseci svega 30.000 dinara. U tome razdoblju smanjen je izvoz za 9 posto, a broj zaposlenih tek je minimalno povećan. Već desetak godina broj zaposlenih u privredi općine kreće se oko 5.000 radnika.

Osim toga, u ovih devet mjeseci povećane su zakonske i ugovorne obaveze privrede, a postoje i nenaplaćena potraživanja od 80 milijuna dinara.

Svi ovi podaci govore o stagnaciji privrede, pa čak i nazadovanju u odnosu na druga središta koja idu brže naprijed, što je naglasio i Stevo Škrtić, predsjednik Savjeta za privredu. Pero Stojković je rekao da je reproduktivna sposobnost privrede smanjena. Proklamirano rasterećenje privrede neće dati očekivane efekte, zbog novih obaveza radnihorganizacija prema društveno-političkim i interesnim zajednicama. Stojković je iznio primjer Pamučne industrije, koja je ove godine trebala biti oslobođena obaveza u iznosu od 5,44 milijuna dinara. Zbog novih obaveza prema školstvu, zdravstvu, mirovinsko-invalidskom osiguranju i ostalim, planirano rasterećenje bit će smanjeno na svega 1,6 milijuna dinara.

Za oživljavanje i brži rast privrede rješenja se traže u nekoliko pravaca. Prije svega, sve radne organizacije moraju u roku od šest mjeseci sačiniti dugoročne planove razvoja, do 1980. godine. Neophodno je osim toga da se sve radne organizacije kadrovski ojačaju, napose njihove stručne službe. Postojeći ambiciozni program razvoja tvornice namještaja Polet, koji predviđa višestruko povećanje proizvodnje i stotinjak novih radnih mjesta, treba podržati. Podržana je i orijentacija u proizvodnom programu Pamučne industrije, na proizvodnju artikala višeg stupnja obrade. Pletivo i proizvodi konfekcije već su pokazali da imaju dobru prođu na tržištu, a postižu i bolji financijski učinak..."

DugaResa.net

Izdvojeno


Reci što misliš!